Alla goda ting

Frasig ljus limpa

Hej på er,

Nu är hösten här, och det börjar bli läge för långkok, soppar och annat gott där ett nybakat bröd passar fint som tillbehör till middagen.

Idag tänkte jag att ni skulle få recept på en härlig limpa som är superlätt att baka och jättegod! Receptet nedan är för två limpor med det går bra att halvera om du bara vill göra en limpa. Snitta gärna brödet innan du gräddar det.

Låt limpan svalna innan du skär upp den. Servera med smör och kanske en god ost. Eller varför inte doppa i lite god olja?

Det här receptet kommer jag använda mig mycket av i höst! Hacka gärna ner lite nötter, oliver eller något annat du tycker om och knåda ner i degen.

Ljus limpa

50 gram färsk jäst
5 dl vatten (37 grader)
3 msk olivolja eller annan neutral olja
2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
12-15 dl vetemjöl special

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke och lös den med vattnet. Blanda ner olja, sirap och salt och rör om. Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. De jäser upp ganska mycket så lägg dem inte för nära varandra på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Snitta bröden och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter i 200 graders värme. Om brödet blir mörkt kan du flytta det längre ner i ugnen under de sista minuterna. Låt bröden svalna och servera.

 

 

Exit mobile version