Hej på er,
I helgen bakade jag årets första lussebullar! Alltså, det är ju inte mycket som slår det – det är ju så ofantligt gott! Och doften ska vi ju inte prata om!
Lussebullar bakar jag flera gånger innan det är jul, hinner du också göra ett par satser innan högtiden är över?
Idag ska ni få det recept jag använder mig varje år, bullarna blir alltid saftiga och goda.
För att få ut extra mycket smak utav saffranet så brukar jag låta det dra i lite sprit innan jag tillsätter det nedan. Vill du hellre mortla den med lite socker går det också bra.
Saftiga lussebullar (ca 25-30 st)
50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
250 gram kesella (en burk, jag hade varianten med 10% fetthalt)
2 krm salt
1 ägg
Ev 1 dl russin om du tycker om det
14-15 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Russin
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli 37 grader.
Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och forma till lussekatter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs under duk i 35-40 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.