Alla goda ting

Pinocchiotårta

Hej på er!

Idag ska ni få recept på en superläcker tårta som passar till kalas och fest oavsett årstid.

Pinocchiotårta är en tårta som du bakar i långpanna. Den består av en kakbotten som toppas med maräng. I tårtan på bilden hade jag även rice krispies i marängen men det är helt valfritt.

Jag har fyllt tårtan med lemoncurd och sedan varvat/toppat med grädde och massor av bär men vill du byta ut citrussmaken är det gott med antingen vaniljkräm eller dulche de leche (karamelliserad mjölk).

Tårtan flyter ut lite under tiden som den gräddas så bred inte smeten alltför långt ut på bakplåtspappret.

Jag tycker att det är godast att montera ihop tårtan så nära inpå servering som möjligt för att behålla krispet i marängen men den går absolut att förvara i kyl en stund om du så önskar.

Pinocchiotårta

Botten:

7 st äggulor (spara vitorna till marängen)

150 gram mjukt smör

2,25 dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

1,25 dl mjölk

Marängen:

7 st äggvitor

3,75 dl strösocker

2 dl rice krispies

Fyllning

6 dl vispgrädde

Bär

Lemoncurd, vaniljkräm eller karamelliserad mjölk

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader, jag hade inte varmluft. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Vispa smör och socker med elvisp. Separera äggulorna från vitorna, ställ vitorna åt sidan. Tillsätt äggulorna en i taget, vispa med elvisp. Blanda samman alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt även mjölk och vänd samman smeten.

Bred ut smeten på den bakplåtspappersklädda plåten. Ställ åt sidan.

Nu är det daga att vispa marängen. Vispa vitorna till ett hårt skum, se till att inte få med något fett när du vispar vitorna. Tänk på att ha ren bunke, rena vispar. Tillsätt sockret lite i taget och vispa hela tiden tills allt sockret arbetats in och du fått en blank marängsmet. Vänd ner rice krispies om du vill ha det. Bred på marängen på kakbottnen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, låt svalna. Dela kakan på mitten. Bred på önskad fyllning, grädde och lite bär. Lägg försiktigt den andra delen av kakan. Fortsätt att dekorera med grädde och bär efter tycke och smak. Servera och njut.

Exit mobile version