Fläskfilé är ju väldigt gott, och går lite då och då att hitta till bra pris i affären. Jag var sugen på att göra fläskfilé med en god sås och testade en mycket, mycket god kombination.
I det här receptet använder jag grädde och creme fraiche men även en ask färskost med vitlökssmak. Vi är väldigt förtjusta i just vitlök så tillsammans med en stor pressad vitlöksklyfta, lite chilisås och soya blev det en fantastiskt god rätt som vi kommer göra många gånger i framtiden.
Fungerar lika bra att göra med kycklingfileér. Det är också en rätt som är väldigt bra att bjuda på eftersom att man kan förbereda mycket i förväg och sedan ställa in hela formen i ugnen när gästerna kommer. Här serverades gratängen med sallad men välj ett tillbehör du själv tycker om. Passar bra för de som äter LCHF-kost.
Krämig fläskfilégratäng (4 personer)
1 kg fläskfilé
2 paket bacon
200 gram färskost med vitlökssmak
400 gram champinjoner (en stor burk)
5 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
Chilisås efter eget tycke
Smör och kryddor
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Putsa fläskfilén och stek i omgångar så att bitarna får fin färg. Lägg över i en ugnsfast form.
Stek svamp och bacon så att allt får fin färg. Fördela blandningen över köttet.
Blanda grädde, creme fraiche, ost och diverse kryddor i en kastrull. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt ev mer vitlök och chilisås om du vill ha såsen hetare.
Häll såsen över köttet och gratingera i ugnen, i ca 20-25 minuter.
Bryn fläskfilén och lägg i en ugnsfast form.
Stek svamp och bacon, och lätt blandningen över köttet.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och låt koka upp.
Gratinera i ca 20-25 minuter. Servera med sallad och/eller potatis eller ris.