Hej på er allihop,
Nu när det är snart är dags för helg (IGEN, hur fort går inte tiden?!) kan det vara gott med lite nybakat bröd till frukost! Scones är ju en klassisker och kalljästa frallor är supergott men förra helgen blev det stompa! Jag minns att mamma gjorde det när jag var liten så det kändes kul att dra fram det gamla receptet och bjuda småkottarna här hemma på det.
I mitt standardrecept finns det anvisningar för att smaksätta med både anis och fänkål men nu finns det även en liten påse med färdiga ”brödkryddor” som du kan använda. Smaksätt med det du gillar bäst! I mitt recept stod det också att man endast skulle använda rågsikt men det tog slut mitt i så jag blandade upp med lite vetemjöl.
Brödet är godast nybakat så gör hellre små satser än en stor. Väl värt att prova! : )
Stompa – smaskigt stekpannebröd
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
13 dl rågsikt (jag hade 8 med rågsikt och 5 med vetemjöl)
2 tsk bikarbonat
4 tsk kryddor, antingen färdig kryddblandning eller 2 tsk vardera av fänkål/anis
Gör såhär;
Stöt kryddorna, om du valt hela sådana. Blanda kryddorna med de andra torra ingredienserna. Rör därefter ner sirap och filmjölk och blanda samman till en deg.
Dela i ca 20 st bitar, kavla ut tunt och nagga med gaffel. Brödet ska stekas i torr stekpanna, stek dem på medelvärme i någon minut på varje sida.