Alla goda ting

Himmelsk kolasås med touch av salt och vanilj – flytande smörkola!

IMG_9836
Ja, bilden är lite stor men den ville inte alls samarbete så det fick bli denna eller inget. Och en stor bild med kolasås är ju trots allt inte det värsta man kan titta på ; )

Hej och hallå på er!

En ny härlig vecka är här! Och sommaren är snart här! Något jag förknippar med sommar är glass och igår testade vi en ny glass här hemma. Lite mer om vad det var för glass och hur vi knåpade ihop detta kommer sen men jag vill nu tipsa dig om ett av mina absoluta favorittillbehör till glass.

Kolasås! Behöver man egentligen säga så mycket mer? En småseg, ljusbrun läcker sås med söt smak av sirap och grädde, lite som flytande gräddkola, fantastiskt gott! Jag kommer definitivt inte köpa färdig kolasås längre, den här var himmelsk! Jag kan som vanligt inte hålla mig till standardrecept så min egna, nya variant kommer att göras många gånger framöver här hemma. : )

Kolasåsen passar förstås fint till andra desserter om man så önskar.

Den här såsen smakar som sagt lite som flytande smörkola/gräddkola man kokar runt juletid och så har den en liten touch av salt och vanilj vilket ger en underbart ljuvlig smak.

Ni bara måste prova den här!! Det ser väl inte helt fel ut va? : ) Den håller ungefär en vecka i kylen om du förpackar den väl så passa på att koka en sats och ät glass ett par dagar i rad ; )

Himmelsk gräddkolasås

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver (alternativt vaniljsocker)
1 krm salt

Gör såhär;

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och låt koka upp under varsam omrörning. Låt puttra på medelvärme i ca 10-20 minuter beroende på hur tjock sås du vill ha. Den tjockar ytterligare något när den svalnat. Rör om då och då så att såsen inte bränns fast i kastrullen.
Förvara eventuell överbliven sås i kyl.

 

 

Exit mobile version