God kväll!
Gårdagens middag blev en mycket god kycklingrätt som jag satte ihop efter en liten kik i skafferi och kyl. Jag svängde ihop en kycklinggratäng där såsen bestod av bland annat grädde, creme fraiche, bacon, vitlök och sweet-chilisås. Trots att det var en väldigt smakrik sås så var den inte speciellt stark utan den uppskattades av både stora och små här hemma, en rätt jag kommer att göra flera gånger.
Jag serverade potatisklyftor till men jag kan tänka mig att ris är lika gott. En god sallad till passar också fint.
Fördelen med den här gratängen är också, förutom den goda smaken, att man lätt kan förbereda den. Kycklingfileérna behöver inte brynas utan kan läggas direkt i formen och såsen, som vispas ihop kall, kan hällas på kycklingen och sedan kan formen stå i kylen tills det är dags för ugnen. Smidigt att kunna förbereda om man ska ha gäster till exempel.
Kycklinggratäng med vitlök, sweet chili och bacon (4 personer)
4-6 kycklingfileér
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl sweet chili-sås
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 kycklingbuljongtärning
2 paket bacon
3 dl riven ost
Peppar och örtkrydda
Gör såhär;
Skär baconet i mindre bitar och stek detta lagom knaprigt i panna. Ställ åt sidan.
Smörj en ugnsfast form med smör. Dela varje kycklingfilé i två delar och lägg i formen. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen och smaka av. Fördela baconet över kycklingen och häll därefter på såsen. Toppa med riven ost och förvara i kyl eller gratinera på en gång.
Gratinera det hela i 25-30 minuter i 225 grader. (dubbelkolla så att kyckligen är helt färdig)
Lägg de delade kycklingfileérna i en smord ugnsfast form och fördela baconet ovanpå.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över kycklingen. Toppa med riven ost och gratinera i ca 25-30 minuter.
Servera den goda kycklingen tillsammans med exempelvis potatis eller ris.