Dagens frukost bjuder på rysk yoghurt med färska jordgubbar och kokoschips, samt nybakad fralla med ost och gurka. Mums!
God morgon på er!
Idag börjas det tidigt med experiment i köket och jag har bakat lite frukostbröd. Barnen får sin klassiska frukost men jag tänkte prova att göra frukostfrallor i LCHF-variant.
Dessa bröd (som också funkar fint till soppa osv) är väldigt enkla att göra. Ibland när man bakar bröd som ska passa en LCHF-kost så innehåller de väldigt mycket ägg vilket ofta ger en ganska kraftig smak av just ägg. Jag är sådär förtjust i det. Dessa små bröd tyckte jag var väldigt goda och man kan variera dem ganska mycket som man vill – lite olika frön i smeten, man kan toppa med riven ost osv. Ett ganska lätt bröd att variera med andra ord.
Smeten ska stå och dra i ca 10 minuter vilket gör att den ”sätter” sig. När dessa minuter gått är smeten så pass fast så att du kan rulla bullar till fina små frallor. Jag gjorde 6 st frallor den här gånger, men vill du göra lite mindre går det förstås också bra. Vill du ha dem mer i form som en ”te-kaka” går det förstås fint att platta till dem något innan du gräddar dem
Tillsammans med goda pålägg och en kopp varmt att dricka blir detta en perfekt och mättande frukost. En skål med yoghurt och lite bär är ett trevligt komplement.
Och förresten! Det droppar in fler och fler ”gilla-markeringar” för bloggen på Facebook! Jättekul! Är du en av dem? Se annars till att gilla bloggen där så missar du inga nya inlägg. Klicka här så kommer du direkt till min sida.
Frallor á la LCHF (ca 6-8 st)
1,5 dl färdigmalt mandelmjöl
3 msk frön (jag hade sesamfrön)
2 msk fiberhusk
1/2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 hela ägg
1 dl creme fraiche
2 msk smält kokosfett
Valfria frön till topping
Eventuellt riven ost
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mandelmjöl, salt, frön, fiberhusk och bakpulver i en bunke. Tillsätt creme fraiche, ägg samt smält kokosfett och rör om till en jämn smet. Låt smeten stå och dra i 10 minuter.
Forma 6-8 bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dessa mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna något och servera med gott pålägg.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt därefter creme fraiche, ägg och smält kokosfett. Rör om ordentligt och låt smeten stå i ca 10 minuter.
Forma smeten till 6 frallor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Toppa gärna med några frön eller riven ost.
Grädda bullarna i ca 15 minuter och låt de svalna något innan du serverar dem med gott pålägg.