Alla goda ting

Läcker saffranskola med rostad kokos

Dagens andra projekt i köket blev lite julgodis. Varje år testar jag någon ny (eller några stycken) sort och först ut i år är denna härliga kola! En väldigt smakrik kola med rostad kokos med ganska kraftig eftersmak av saffran. Perfekt att njuta i små bitar.

Härlig kola med saffran och kokos

Receptet ger ca 40 st kolor, beroende på hur stora du väljer att göra dem

3 dl vispgrädde

50 gram smör

3 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

1 1/2 dl kokos

1 gram saffran (2 påsar)

 

Gör så här;

Börja med att rosta kokosen. Häll alla kokos i en torr stekpanna och hetta upp tills kokosen blir ljust gul-brun. Rör hela tiden och passa noga, när det väl blir varmt så går det fort för kokosflingorna att få färg.

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en kastrull, gärna med tjock botten och som rymmer minst 2 liter.

Låt blandningen koka upp på hög värme. Sänk sedan värmen och låt koka tills kolan uppnått ca 120 grader, utan att röra. (har du ingen termometer kan du göra ett kulprov)

Ta av kastrullen från värmen. Rör ner kokos och saffran, och blanda ordentligt.

Häll upp kolasmeten i en smord eller bakplåtspappersklädd form och låt stelna. Skär eller klipp sedan kolan i bitar. Slå gärna in dem i papper eller cellofan.

 

Färdigrostad kokos i väntan på att dyka ner i kolasmeten

Rör ner kokos och saffran på en gång, innan kolasmeten hinner svalna

 

Häll upp i en form och låt kolan stelna i rumstemperatur.

 

 

Klipp kolan i så stor bitar du önskar. Slå in i papper eller cellofan. Njut!

 

Exit mobile version