Alla goda ting

Läckra chokladsnurror – snurrig mördegskaka!

Hej hej!

I veckan har vi bakat småkakor – det tycker jag är roligt! Det finns ju verkligen oändligt många sorter man kan göra och nu blev det en ny variant. Att jobba med mördeg har jag förvisso gjort tidigare men att göra kakor som snurror var något nytt – lite pillrigt men slutresultatet blev både fint och bra vilket är det viktigaste. : )

Dessa kakor görs i två steg där man smaksätter två degbitar som sedan kavlas ut till plattor för att rullas ihop och bli ”snurrkakor”. De ser kanske lite kluriga ut men när man fått in snitsen så går det av bara farten.

Barnen brukar få vara med när vi gör småkakor. Det är inget de bränner sig på, inget de kan skära sig på och så är de sysselsatta en stund. Dottern brukar försöka forma egna småkakor men sonens deg brukar misstänksamt försvinna ganska fort så jag gissar på att han äter upp sina kakor innan vi hunnit grädda dem : )

De här kakorna är smaksatta med kakao men om du vill kan du färga en av degarna med lite karamellfärg och tillsätta någon smakessens, kanske en röd deg med hallonsmak?

Läckra chokladsnurror (ca 30-40 st)

200 g mjukt smör
1 dl socker
4,5 – 5 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop smör, socker och mjöl och tryck ihop till en deg. Dela degen i två delar och lägg dem i varsin skål.
Tillsätt i kakao i den ena degen och vaniljsocker i den andra degen och arbeta degen så att den blir jämnt färgad.
Kavla ut degarna tunt, en och en, sig i så lika storlekar som möjligt. Använd gärna ett bakplåtspapper som ”botten” och ett lager plastfolie  överst när du kavlar så fastnar inte mördegen i kaveln.
Lägg ihop delarna och rulla ihop ifrån kortsidan. Rulla in mördegsrullen i lite plastfolie och låt den ligga i frysen en liten stund innan du skär ut kakor.. Skär degen 3-4 mm tjocka bitar.
Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda  mitten av ugnen i 200 gr i 6-8 min.

Blanda ihop mördegen och dela den sedan i två delar. Tillsätt smak och eventuell färg till de två bitarna.

Kavla ut de två bitarna till lika stora fyrkanter. Lägg ett bakplåtspapper underst och lägg en bild plastfolie på degen så blir den lättare att kavla ut.

Lägg de utkavlade bitarna över varandra och rulla ihop den från kortändan. Skär dem i tunnare skivor (ca 4-5 mm) och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda enligt anvisningar.

Låt kakaorna svalna på plåten och förvara sedan svalt.

Exit mobile version