Alla goda ting

Somrig fläderpannkaka med sylt och grädde

IMG_2470

Go kväll!

Regnet har öst ner hela dagen och det känns nästan höstlikt… Men, det är ju trots allt snart juli och solen kommer säkerligen dyka upp snart igen. Igår gjorde vi flädersaft här hemma vilket kräver en hel del fläderblommor men våra stora fläderbuskar är fortfarande fulla med blommor så jag behövde komma på något mer att göra med dessa väldoftande blommor.

Barnen skulle få mellanmål idag precis som vanligt och det fick bli lite vardagslyx i form av pannkakor. För en tid sedan nämnde min mamma att man kunde göra pannkakor med fläder och jag var ju såklart tvungen att prova. Receptet nedan är min egen tolkning på dessa goda pannkakor, receptet kan du lätta dubbla om du skulle önska.

Jag har använt mig av färska fläderblommor i mitt recept och det gav en mild men ändå tydlig smak av fläder. Avgör själv hur mycket blommor du vill ha per pannkaka. Du steker pannkakor precis som vanligt och tillsätter blommorna innan du vänder pannkakan. Mycket gott!

Skulle du vilja göra några pannkakor utan blommor går det förstås lika bra, smeten är lika god till vanliga pannkakor. Servera gärna med sylt och grädde till.

Fläderpannkakor med sylt och grädde (ca 10 st)

2 hela ägg
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk smält smör
En nypa salt
Valfri mängd fläderblommor

Gör såhär;

Vispa ihop äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet under vispning och vispa till en slät, tjock smet. Tillsätt därefter resterande mjölk, smör och salt. Låt stå svalt  i ca 20 minuter.

Förbered blommorna under tiden som smeten vilar. Klipp bort stjälkarna så att du mest har de små blommorna kvar. Stek pannkakorna i pannkakslagg. Lägg en klick smör i laggen, lägg på ca 0,5 dl smet och toppa omgående med valfri mängd blommor. Låt pannkakan stelna och vänd sedan och stek tills den fått fin färg. Upprepa genom hela smeten.

Servera med valfritt tillbehör.

Vispa ihop smeten enligt anvisningar. Grädda pannkakor, lägg på blommor och vänd. Grädda pannkakorna så att de får fin färg, och servera gärna med sylt och grädde.

 

 

Exit mobile version