Alla goda ting

Flädersaft med rabarber och frisk lime – sommargott i flaska!

IMG_1988

Hej på er!

Nu är jag tillbaka efter ett litet kort midsommaruppehåll! Jag har grejat en hel del i köket senaste dagarna och självfallet ska jag uppdatera er så snart jag kan!

Vi har enorma fläderbuskar i trädgården och det är så härligt! Du kan hitta lite smaskiga recept på flädersaft på bloggen, bland annat flädercurd och fläderpannacotta, och igår satte jag två satser saft som jag ska buteljera/frysa i morgon kväll. Det är en standardsak att göra varje år, flädersaft! Så fräscht och gott!

Vi ska faktiskt prata lite saft redan nu! För ett par dagar sen gjorde jag en ny variant på just flädersaft som blev riktigt god! Saften blev väldigt frisk och god i smaken, och den kommer att passa fint för såväl en fikastund som att blanda den med lite bubbel till en drink. Saften blev vackert ljusrosa.

Vad är det då jag har gjort annorlunda? Jo, det blev en flädersaft med rabarber och lime. Grundreceptet är egentligen detsamma som till min klassiska saft men jag har smaksatte som sagt den här med frisk lime och rabarber, en jättebra kombination! Väl värd att prova.

Väldigt enkelt är det, alla ingredienser blandas i en bunke och sedan tillsätts bara kokande vatten. Använd en stor bunke eller kastrull så att allt ryms ordentligt, använd dock ej en behållare i aluminium.

Flädersaft med rabarber och lime (ca 2 liter)

35 st fläderblomsklasar
500 gram skivad rabarber
3-4 limefrukter (mina var ganska små så jag hade 4 st)
30 gram citronsyra (en påse)
2 liter socker (ca 1,7 kg)
2 liter vatten (kokande)

Gör såhär;

Skaka blommorna och skölj vid behov, vi vill inte ha djur och annat skräp i saften. : )
Skiva limen och rabarbern i skivor och varva dessa med blommor, socker och citronsyra i bunken.

Koka upp vattnet och häll detta över ingredienserna, rör om ett par varv. Lägg över en handduk och låt det hela stå i rumstemperatur i 2 dygn. Rör om då och då. Sila saften och häll upp på rengjorda flaskor eller förvara den i frysen.

Det är smidigt att exempelvis använda sig av påsar till att göra isbitar. Saften håller ett litet tag i kylskåp men om du har för avsikt att spara den länge tjänar du på att frysa den så att den inte står och jäser.

Exit mobile version