Alla goda ting

Hallon-och rabarberpaj med knäcktäcke – ljuvligt!

IMG_5507

Hej på er!

Sötsak med sommarsaker på ingång!

När jag var hos mina föräldrar förra veckan blev det en dag en släktträff och självklart var jag i baktagen! Att göra en paj när många ska äta är ju väldigt praktiskt, lätt att göra mycket av och lätt att förbereda. Genom att fylla pajen med sina egna favoritbär/frukter kan man skapa en helt ny paj från gång till gång.

Att göra en smulpaj är klassiskt men den här gången använde jag mig av ett knäckigt havretäcke, och det är SÅ gott! Som fyllning valde jag den här gången hallon och rabarber som jag smaksatte med lite vanilj och tillsammans med den knäckiga täcket blev det fantastiskt gott. En klick vaniljsås till är förstås en självklarhet. Eller föredrar du kanske hellre en kula glass?

Vi ska ha gäster på både fredag och söndag, jag tror att minsann att den här pajen får göras då igen! : )

Hallon- och rabarberpaj med knäcktäcke (6-8 personer)

Fyllning

500 gram rabarber
2 dl frysta hallon
1 tsk vaniljsocker
3 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Knäcktäcke

150 gram smält smör
1 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
2 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med hallon, socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Häll ner blandningen i en smord pajform.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädde och sirap, låt detta koka upp under omrörning. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och rör ner i smörblandningen. Bred ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 34-40 minuter, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något och servera med glass eller vaniljsås.

Blanda samman frukt/bär med socker och potatismjöl.

Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen.

Bred ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

Exit mobile version