Alla goda ting

Fläskfile i grönpepparsås och krämig rotfruktsgratäng

IMG_7464

Hej hopp!

Hoppas att ni alla får en härlig lördag! Idag är det familjedag som gäller här – vi har ägnat förmiddagen åt tvätt, städ och plock och nu väntar lunch på restaurang, inköp av lördagsgodis och besök i leksaksaffär. Barnen längtar, det ska bli riktigt mysigt!

Innan jag beger mig iväg för att äta lunch tänkte jag blogga om en fantastiskt god middag som vi åt igår! Vi skulle egentligen ha ätit helstekt fläskkarré men eftersom att jag glömde att ta fram den ur frysen i tid så fick det bli en snabblösning med fläskfilé. (receptet på fläskkarrén kommer dock vid ett senare tillfälle)

Igår blev det fläskfilé i en krämig grönpepparsås och till det gjorde en supergod rotfruktsgratäng. Jättegott! Till detta serverade jag ett litet hemgjort vitlöksbröd. Ni måste absolut prova detta!

Rotfruktsgratängen gör du på dina favoritrotfrukter, blanda hej vilt – det blir alltid gott. Om du vill göra gratängen på LCHF-vis väljer du bara rotfrukter med lågt kolhydratvärde.

Använd gratängen och köttet ihop eller var för sig!

Fläskfilé i grönpepparsås (4 personer)

ca 800 gram fläskfilé
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
1 dl mjölk
1 tsk soja
2-3 msk krossad grönpeppar (smaka av)
Några stänk chilisås
Smör, salt och peppar

Krämig rotfruktsgratäng (4 personer)

4-5 st stora potatisar
1-2 morötter
15 cm rättika
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
100 gram philadelphiaost
Salt och peppar
3 dl riven ost

Gör såhär;

Börja med gratängen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis, morötter, rättika och lök tunt. Hacka vitlöken. Koka upp grädde, mjölk, philadelphiaost, vitlök samt salt och peppar i en kastrull, rör om då och då. Lägg ner potatis, morötter och rättika. Låt koka under omrörning på medelvärme i ca 10 minuter. Lägg ner löken och låt puttra ett par minuter till. Rör ner 1 dl riven ost och häll sedan över allt i en gratängform. Strö över 2 dl riven ost och gratinera i ca 40 minuter, grönsakerna ska vara mjuka. Lägg över ett ark aluminumfolie om du tycker att den börjar bli för mörk.

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek den i smör, krydda med lite salt och peppar. Krossa grönpepparn i en mortel. Tillsätt grädde, philadelphiaost, mjölk, soya och chilisås. Låt koka upp och tillsätt grönpepparn. Låt puttra ca 10 min och smaka av.

Exit mobile version