Hej och hallå!
Hoppas allt är fint med er!
Jag tänkte slå ett slag för husmanskost – igen! Det är ju så fantastiskt gott och jag hoppas att ni ibland tar er tid att göra någon favorit från grunden!
Det är ju snart jul och jag hade faktiskt en öppnad glöggflaska framför mig häromdagen när det var dags att tillaga raggmunk. Fläsk ihop med glögg? Varför inte?!
Slipp stekoset genom att steka fläsket i ugnen, pensla med sirap/glöggblandningen ett par gånger och vänd/stek tills de fått önskad färg.
Raggmunk med glögg-glaserat fläsk (4 personer)
800 gram grovt riven potatis (potatis av fast sort)
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 helt ägg
4 dl mjölk
600-800 gram skivat fläsk
0,5 dl ljus sirap
3-4 msk glögg
Smör till stekning
Gör såhär;
Blanda mjöl och salt i en bunke och tillsätt ca 1 dl mjölk. Vispa ihop till en slät smet. Tillsätt därefter resten av mjölken och vispa det hela klumpfritt. Vispa till sist ner ägget.
Lägg den skalade och grovt rivna potatisen i smeten (krama gärna ur den så att du får bort onödig vätska). Rör om ordentligt. Det blir lagom med drygt 1/2 dl smet/raggmunk. Stek dem på medelvärme några minuter på varje sida tills du fått önskad färg. Upprepa tills du stekt alla, håll de färdiga varma under tiden. (exempelvis i ugn eller under folie)
Lägg fläsket på bakplåtspappersklädd plåt. Blanda sirap och glögg och pensla på fläsket. Stek i ugn ca 10 minuter på 200 graders värme, vänd då och då, avsluta gärna med grillfunktionen. Servera med lingon och fläsk.