Hejsan,
Det är ju inte sådär väldigt lång tid kvar till fettisdagen nu! Häromdagen la jag upp ett recept på klassiska semlor och nu tänkte jag att det skulle bli en semla med twist.
Den här dumlesemlan innehåller ingen mandelfyllning utan jag fyllde den faktiskt med lite extra fluff och tryckte ner små dumlebitar. Om du hellre vill ha mandelfyllning går det förstås bra att ändra det som du själv vill.
Fluff är himla enkelt att göra men ska gärna göras i god tid så att gräddblandningen får bli riktigt kall.
Spana in bullrecept och fluffrecept nedan och bjud på en ny variant av semla i år! : )
Len dumlefluff (4 personer)
3 dl vispgrädde
180 gram dumlekola i mindre bitar
Gör såhär;
Värm upp grädden under omrörning. Den får absolut inte koka, då skär sig fluffen.
Rör/vispa ner kolorna tills allt är smält. Häll blandningen i en skål och låt stå i kylen i minst 6 timmar men gärna över natten.
När gräddblandningen är riktigt kall vispar du upp den till så hårt fluff du önskar.
Släta kardemummabullar (ca 12-14 st)
25 gram färsk jäst
2,5 dl mjölk
80 gram smör
0,75 dl strösocker
En nypa salt
0,5-1 tsk kardemumma
1 ägg
2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl special
Uppvispat ägg
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Rör ner socker, ägg, salt, kardemumma i vätskan. Blanda bakpulver med 2 dl mjöl och blanda med vätskan. Tillsätt därefter resten av mjölet efter hand. Arbeta tills du får en smidig men inte för fast deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i bitar. Forma till runda bullar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 220 graders värme i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under duk.