Alla goda ting

Ljuvlig frukosttårta med kvarg, bär och müslibotten!

        

 

God morgon på er!

Här är det en kall härlig dag och efter lunch tror jag minsann att jag ska dra med mig barnen ut på promenad, mata änder för att sedan gå hem och dricka varm choklad. Med grädde. En stor kopp! 🙂

Hur ser frukosten ut hemma hos dig? Jag har egentligen aldrig varit någon direkt frukostperson och ibland tycker jag att hela familjen behöver lyxa till frukosten lite för att komma ifrån ”mack-träsket” och toksockrad yoghurt. Jag satt i alla fall häromdagen och funderade på hur jag skulle göra frukosten roligare och så bara kom tanken till mig, frukosttårta!

Ni ser väl på bilderna hur läckert det är? Detta kommer bli en favorit här hemma, det vill jag lova! Den här ”tårtan” är i princip sockerfri, du kan styra innehåll precis som du vill och den mättar bra. Jag gjorde den i portionspajformar men det går fint att göra den i en stor form också.

Min tårta består av hemgjord müsli och smör, snabbt och lätt. Som fyllning har jag använt kvarg, grädde och philadephiaost och smaksatt med bär och vaniljpulver. Inget tillsatt socker! Vill man kan man toppa den färdiga tårtan med vispad grädde eller vispad kvarg precis innan servering. Att koka samman lite bär och servera en varm bärsås till är också toppengott!

Tårtan går utmärkt att göra för de som äter enligt LCHF (där mejeri och bär är ok) eftersom att den inte innehåller något socker eller mjöl. Den passar därför även bra för de som inte tål gluten.

Mängden nedan är till två mindre tårtor på ca 10 cm i diameter. Du anpassar själv mängden efter hur stor tårta du gör, det finns inga rätt eller fel! Släng i det du tycker om och smaka av efterhand! Låt kakan tina enligt önskemål, först är den som en frusen cheesecake 🙂

Frukosttårta

Ca 3 dl valfri musli (jag använde mig av mig hemgjorda granola)
50 gram smält smör

Fyllning;

1 dl vispgrädde (ovispad)
1,5-2 dl kvarg (jag använder ofta smaksatt kvarg utan tillsatt socker från Lindahls)
1 dl naturell philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
Frusna blåbär och hallon
Bär till topping

Gör såhär;

 Smält smöret och blanda med muslin ordentligt, tryck ut i springform så att du får en stabil botten. Ställ in i kylen en stund.

Blanda samman grädde, kvarg och ost till en slät smet. Rör ner bär och vaniljpulver och smaka av. Fördela smeten över bottnen, strö ev över bär och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 4-5 timmar, min stod över natten. Låt tårtan stå framme en stund före servering. Hur länge avgör du själv beroende på hur mjuk du vill att fyllningen ska vara.

Lätt va?! Smaklig spis!

Och du, du glömmer väl inte att följa mig på Insta? @allagodatingse – där få du dagliga uppdateringar och får följa experiment!

 

 

Exit mobile version