Alla goda ting

Äppelbullar!

Hej på er,

Onsdag idag, härligt att halva veckan är gjord eller vad säger ni?

Nu har verkligen hösten kommit med besked och jag fullkomligt älskar alla höstäpplen som finns att få tag på nu! Idag ska ni få ett toppenrecept med just äpplen, nämligen äppelbullar. Till dessa bullar använder jag min favoritkanelbulledeg och som fyllning använder jag en hemgjord äppelsylt. Något tillsatt socker tycker jag personligen inte behövs, möjligtvis lite vaniljsocker om man vill det men det är förstås upp till var och en.

Det är gott att toppa bullarna med flagad mandel, hackade hasselnötter eller pärlsocker.

Genom att klicka på ”Äppelsylt” nedan under fyllningen så kommer du till mitt recept som jag använt mig av.

Mina bästa kanelbullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

Äppelsylt

Ägg och pärlsocker eller nötter

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på sylten. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Exit mobile version