Alla goda ting

Rostad vitlök – snabbt, lätt och en fantastisk krydda!

IMG_8906

Hej hej!

Igår lagade jag en kanongod soppa till lunch (recept kommer) och den smaksatte jag med rostad vitlök. Har du gjort det förut? Det är superenkelt och gör vitlöken mild men ändå fullproppad av smak.

Vitlök rostar man ”hel” i ugn och då kan använda den som smaksättning i soppor eller grytor, eller så kan du smaksätta kalla såser och dressingar med den.

Det krävs ingen lång ingredienslista eller någon krånglig instruktion för att göra detta utan vitlöken klarar sig själv i ugnen – passa på att slänga in en medan du använder ugnen till något annat! ; ) (förslagsvis någon maträtt där det inte gör något om det sprids lite vitlöksdoft i ugnen)

Rostad vitlök

Valfri mängd hela vitlökar
Olja
Salt

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.
Ta fram vitlök och skala av det yttersta skalet. Skär av en liten del (toppen) högst upp så att vitlöksklyftorna är öppna. Ringla över lite olja, strö över lite salt och lägg på plåt/ugnsform. Sätt in i ugnen och låt dem stå inne i 30 minuter.

Ta ut formen ur ugnen, låt dem svalna en liten stund och ta ut klyftorna från skalet. Använd som smaksättning till såser, grytor osv. (om du tycker att någon bit blivit lite mörk skär du bort det)

Exit mobile version