Fräsch vintersallad med rödkål, valnötter och apelsin toppad med honungsolja


Hej hej!

Receptdags igen förstås! Jag tycker att julbordet ibland kan vara lite övermäktigt – det är många smaker, ganska ”tung” mat, bröd och annat som lätt gör en väldigt mätt väldigt fort, så jag har varit på jakt efter en god sallad att ha till all den klassiska julmaten.

I år blev årets sallad riktigt lyckad! Som grund kan man säga att det var rödkål och apelsin och detta toppades med rostade valnötter och en honungsolja, snabbfixat och väldigt smaskigt! Det fanns en god balans mellan sött och salt, och en fin krispighet tack vare kålen och de rostade nötterna.

Salladen är egentligen ingenting som jag förknippar just med jul utan jag kommer att göra den fler gånger nu i vinter. Några steg-för-steg-bilder hann jag inte med men ni ska nog lyckas klura ut det ändå ; ) Prova, superenkelt och väldigt gott!

Rödkålssallad med apelsin, valnötter och honungsolja

3-4 st apelsiner
1/2 rödkålshuvud
200 gram valnötter
0,5 dl olivolja
2-3 msk flytande honung
Peppar och flingsalt
Några blad färsk basilika

Gör såhär;

Skiva rödkålen tunt, gärna med en osthyvel eller liknande. Fileéa apelsinerna och lägg den mer i en skål tillsammans med kålen, spara gärna några bitar till garnering.

Rosta valnötterna i en torr panna, passa noga. (detta kan du göra i förväg om du vill)

Blanda olja och honung med kryddor. Blanda ihop kål, apelsiner, nästa alla nötter och honungsoljan. Smaka av och garnera med några bitar apelsin, lite nötter och färsk basilika.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *