Creme brulee med vit choklad!


creme3

Inlägget är publicerat i samarbete med KitchenTime och innehåller sponsrade länkar!

Hej på er,

Nu är påskveckan här och jag kan garantera att det kommer att dyka upp många godsaker här på bloggen under de närmsta dagarna!

Jag tänkte att vi startar veckan med en dessert! Här hemma är vi inte sådär superförtjusta i tårtor så därför lagar jag hellre en god efterrätt, och det är just det som jag tänkte tipsa er om nu!

Jag är verkligen ett stort fan av creme bruleé så det är detta ni ska få kika på nu! I höstas var jag i Estland och åt en sååååå god bruleé med härliga marinera bär så detta blir helt enkelt min variant på den.

Jag har smaksatt min dessert med vit choklad och vanilj och för att bryta av mot det söta i krämen har jag valt att servera den med bär som jag ”marinerat” i lime. Supergott verkligen!

Att göra creme bruleé är faktiskt inte alls svårt! Krämen vispar du ihop, häller i formar och sedan får de stå i vattenbad i ugnen. Det här steget kan du med fördel göra i god tid innan servering, de mår bara bra av att stå över natten i kylen så att de är riktigt kalla. Ett knäckigt sockertäcke är något man verkligen förknippar med bruleé och jag brukar göra det i två steg. Strö ett tunt lager strösocker på krämen och bränn av med brännare. Låt svalna och upprepa igen. Att göra detta i två omgångar resulterar i ett riktigt knäckigt sockerlager.

Formarna ska stå i vattenbad i ugnen. Jag brukar ta en stor ugnsform och placera mina små formar däri. Därefter fyller jag på vatten runt om de små formarna, det ska täcka ca hälften av de små formarna. Därefter häller jag i den varma smeten och stället försiktigt in allt i ugnen.

Jag tycker absolut att det är lättast att göra sockertäcket med en gasbrännare. Du kan också göra det genom att använda grillfunktionen i ugnen och sätta skålarna högt upp i ugnen. På så sätt smälter sockret, men håll koll så att det inte bränns! Min gas tog tyvärr slut när jag skulle göra klart den sista formen, därav att det är lite synligt strösocker på ena formen ; )

Detta recept räcker till ca 4 portioner.

Skålar och brännare kommer från KitchenTime.

Creme bruleé med vit choklad

1 dl mjölk
3 dl grädde
0,75 dl socker
100 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas om du tycker att det blir för sött)
4 äggulor
Strösocker

Valfria bär ca 2 dl
Strösocker 4-5 tsk strösocker
Lime – skal från en frukt

Gör såhär;

Vispa ihop äggulorna i en bunke.
Blanda grädde, mjölk, socker och eventuellt vaniljsocker i en kastrull, låt koka upp under omrörning. Rör ner hackad choklad och rör om så att allt löser sig.

Vispa ner den varma blandningen i äggvispet, vispa hela tiden så att du får en slät blandning.

Nu ska vätskan ner i formarna. Se i texten ovan hur jag gjorde. Grädda långt ner i ugnen i ca 60 minuter. Ta ut och låt svalna. Låt gärna stå i kyl några timmar. Strö över ett tunt lager strösocker och bränn av med brännare. Låt svalna och upprepa. Låt svalna igen och servera.

De limemarinerade bären gör du lätt genom att blanda bär, socker och limeskal i en skål. Mosa bären lätt och låt blandningen stå i ca 20 minuter. Rör om då och då så att sockret smälter. Servera till bruleén.

creme2

 

creme4

Inlägget är publicerat i samarbete med KitchenTime och innehåller sponsrade länkar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.