Läcker pumpapaj med kolasås och maräng


paj1

Inlägget sker i samarbete med KitchenTime.

Hej på er,

Så var sista oktober här! Snaaaart är det jul! 😉 Som jag längtar! Inom kort börjar det droppa in julinspirerade inlägg på bloggen, var så säkra!

Dock är det ju fortfarande höst nu och eftersom att barnen hackade och gjorde en glad liten pumpa häromdagen så fanns det en hel del pumpakött att ta vara på. Toppen eftersom att jag haft en tanke länge där just pumpakött var en viktig ingrediens.

Formen som jag har använt, en avlång sådan, kommer från KitchenTime och har löstagbar botten – ett stort plus! Non-stick-beläggningen funkade fint och pajen kom ut hel.  Alltid bra! 🙂 Hos dem finns många fina formar. Du kan också använda en vanlig springform du vill.

Den här pumpapajen har en slät och fin fyllning med tydlig smak av pepparkaka, vanilj och pumpa. Jag tycker att det är gott att servera den med krispiga maränger, kolasås och lättvispad grädde. Låt den med fördel stå i kylen ett par timmar innan servering.

Pumpapaj

150 gram kallt smör
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
3 msk kallt vatten

1 burk kondenserad mjölk
2 dl mosad pumpa
2-3 tsk pepparkakskrydda (smaka av)
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker

Maränger
Kolasås
Valfri topping

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.

Börja med pumpan, den ska in i ugnen för att bli mjuk. Skär av köttet från det eventuella skal som finns kvar. Lägg större bitar pumpa i en ugnsform, täck med folie och ugnsbaka i ca 40 minuter tills den blir mjuk. Ta ut från ugnen, mosa och låt svalna.

Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut degen i formen. Nagga och låt stå kallt ca 20 minuter. Täck kanterna med aluminiumfolie så att de inte åker ner. Förgrädda därefter i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen blandar du genom att vispa ihop äggen med strösocker och farinsocker. Blanda därefter ner kryddor. Rör ner den kondenserade mjölken och mosad pumpa. Smaka av.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 45 minuter, fyllningen ska ha stannat. Låt svalna och servera.

paj3

paj4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.