Hemgjord pizza på het sten!


pizza4

Inlägget sker i samarbete med Stenbolaget!

Halloj!

Så var då november här, mysigt! Dagar med regn och rusk kan spenderas i soffan med en kopp te, höstsolens strålar kan man fånga när man hoppar i lövhögar och grytor kan putta i timmar på spisen.. Hösten är verkligen mysig och man får försöka att ta vara på alla tillfällen man kan.

Under hösten tycker jag om att göra pajer, mustiga grytor, grova bröd och pizzor. Rustik mat med mycket smak!

Jag har fått prova en pizzasten från Stenbolaget (www.stenbolaget.se) som vi testade förra helgen när vi bakade pizza. Riktigt kul, och supergott! Stenen kan du förstås använda till brödbak och annat och jag tänker mig att jag nog minsann ska låta några lussebullar gräddas där också för riktig stenugnsbakad känsla.

Vet du vad som också är så bra? Det är att du kan vinna en pizzasten! Håll koll om några dagar, då kommer en tävling att publiceras här på bloggen, på Instagram och på Facebook. Häng på!

Det där med pizza då alltså… Pålägg finns ju i så många olika varianter så det knappt är sant men välj dina favoriter, använd en god ost och en varm ugn så är det inte mycket som går fel. Det är ju faktiskt inte alls svårt att baka pizza, man får bara ha lite tålamod och vänta på degen som ska jäsa. Kika runt här på bloggen, spana in receptet på pizzasallad. Mmmm!

Vi hade skinka, riven ost, proscuttioskinka, mozzarellaost, ananas och massa annat gott till våra pizzor och förstås en god tomatsås.

Låt ugnen vara riktigt varm när sätter in din pizza, då blir den allra godast! Använder du en pizzasten är det viktigt att du lägger in stenen innan du sätter på ugnen så att den stegvis får bli varm. Ta inte ut den ur ugnen när den är varm utan stäng av ugnen och låt den svalna helt innan du lyfter ur stenen, annars kan den spricka.

Pizza

50 gram färsk jäst
3 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt
0,5 dl god olja
1,5 tsk socker
7 dl vetemjöl special

Tomatsås
Valfri fyllning

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke, häll på fingervarmt vatten och rör om så att den löser sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord och forma till valfri pizza, antingen mindre runda eller stor långpanna. Kavla ut så tunt du önskar. Toppa med tomatsås och valfritt pålägg. Grädda i ugnen i ca 15 minuter i 225 graders värme, beroende på hur stor/tjock pizza du gjort. Jag började med att ställa in ugnen på 250 grader och sänkte till 225 när jag satte in pizzan.

 

pizza3

 

pizza2

 

pizza6

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.