Hemgjord yoghurt


y3

Hej på er,

Härom veckan drog jag fram en rejäl söndagsfrukost till familjen och vi kunde sitta så länge och bara äta, umgås och prata. Så mysigt! Så värst länge satt vi iofs inte då 4-åringen har väldigt mycket spring i benen men det var så skönt att bara samla alla för en stund tillsammans. Det borde man göra oftare! Med tanke på att klockan var typ 7 när vi drog i gång frukosten så är bilderna inte de bästa men ni får ha lite fantasi! 🙂

Till frukosten dukade vi fram varma drycker, juice, färska bär, nybakat bröd, pannkakor, ägg, goda pålägg och yoghurt. Sååå himla gott!

Man använder en liten mängd naturell yoghurt för att arbeta med bakteriekulturen som gör att yoghurten lever vidare.

Och yoghurten, det var inte vilken som helst utan hemgjord yoghurt! Jo det går att göra själv! Jätteenkelt och går att smaksätta på en massa olika vis. Jag ville ha min ganska neutral eftersom att vi hade musli och bär till så jag rörde bara ner lite vaniljpulver med du kan smaksätta med kanel, mixade bär eller något annat gott.

Servera med valfritt tillbehör, den håller i ca 3 dagar i kylskåp.

Hemgjord yoghurt

3/4 dl naturell yoghurt
1 liter fet mjölk
Ev smaksättning

Gör såhär;

Häll mjölken i en kastrull och värm upp den under omrörning, dra av från plattan när den når 94 grader.

Häll över den varma mjölken i en rymlig kastrull och låt svalna ner till 44 grader. Lyft ur ca en-två deciliter mjölk och rör i yoghurten. Rör därefter ner blandningen i resten av mjölken så att allt blandas ordentligt.

Sätt ugnen på 50 grader. Lägg ett lock på din gryta och sätt in hela grytan i ugnen. När du gjort detta stänger du av grytan. I den avstängda ugnen ska nu grytan stå orörd över natten eller i 8-10 timmar. På morgonen ska yoghurten vara klar och du kan röra den slät. Smaksätt som du vill, jag använde 1 tsk vaniljpulver.

Servera och förvara i kyl. Första gången jag gjorde min yoghurt tyckte jag inte att det hände något över natten så jag tillsatte lite naturell yoghurt för att få den tjockare, gick jättebra. Prova dig fram.

y4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *