Gratinerad lax med dill, citron och mjukost


Hej på er,

Ibland när man improviserar i köket så blir det riktigt bra – kan ni känna igen känslan? När man blir sådär riktigt, riktigt nöjd? Idag blev lunchen verkligen en riktig fröjd och det är synd att jag inte hade något lunchsällskap för jag kan lova att det här hade gått hemma även hos sällskapet.

Jag tycker att det är väldigt roligt att öppna kylen, kika i skafferiet och se vad som finns hemma och tillaga något spontant! Jag hade en bit färsk lax i kylen, en burk mjukost i skafferiet och tillsammans med lite grönsaker fick det utgöra grunden i lunchen.

Den här rätten passar lika bra som en stadig lunch eller som en middag till hela familjen eller dig och en kär vän. Jag serverade min gratinerade lax med rostade små potatisar och haricots vert men ris, pasta eller ”bara” en god sallad passar utmärkt.

Jag använde en mjukost med räksmak men det styr du helt efter tycke och smak. Smaka av din sås innan du häller den över laxen och krydda upp som du önskar.

Gratinerad lax med dill, citron och mjukost (4 portioner)

600 gram lax (tina den först om du använder frusen lax)
5 dl grädde
2 dl valfri mjukost
1 dl creme fraiche
Rivet citronskal och pressad citron
Salt och peppar
Dill

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxen i en ugnsfast form, ta bort skinnet först om det finns. Blanda grädde, creme fraiche, mjukost, citron samt salt, peppar och hackad dill i en skål. Smaka av. Häll såsen över fisken och gratinera i ca 20 minuter tills fisken är färdig. Servera med valfritt tillbehör. Toppa gärna med dill och en citronklyfta.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.