Crispy chili oil


Hej på er!

Idag ska ni få recept på min supergoda ”crispy chili oil”. Den här oljan är supergod att ringla över diverse ris-eller nudelrätter, till ett stekt ägg eller vilken rätt som helst som du vill ge lite extra sting.

Du kan själv avgöra hur stark olja du vill göra så laborera gärna med receptet och smaka av.

Min friterade lök som jag använder har jag köpt i en asiatisk butik men finna även på nätet, märket jag använt mig av heter Dragon.

Om du vill se hur jag gör min olja så finns det en reel på både Instagram och TikTok!

Här kommer receptet:

1,5 dl friterad lök
1 dl friterad vitlök
1-2 msk chiliflakes eller hackad torr chili
1 msk koreanska chiliflakes
ca 1 msk schechuanpeppar
1 msk finhackad, färsk ingefära
0,5 tsk salt
1,5 tsk strösocker
6 vitlöksklyftor
4 dl rapsolja

Gör såhär:

Blanda friterad lök, friterad vitlök, hackad ingefära, chiliflakes, salt, socker och pepparn i en skål. Om man önskar kan man ha pepparn lös i oljan och äta den som den är men jag föredrar enbart smaken så jag lägger den i en tesil.

Hacka vitlöken och lägg i oljan. Värm upp oljan under omrörning och fritera vitlöken tills den bli gyllenbryn. Häll av i en sil och tillsätt vitlöken till de torra ingredienserna.

Oljan ska du nu hetta upp till 150 grader. Häll därefter oljan över de andra ingredienserna och rör om ordentligt. Låt oljan svalna och förvara i glasburk i kylen.

Perfekt att använda som tillbehör eller smaksättare till en massa olika rätter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.