Krämig trattkantarellsoppa med smak av sherry och timjan


Bättre sent än aldrig… Här kommer receptet på en fantastiskt god och krämig trattkantarellsoppa med smak av bland annat sherry och timjan. Den här soppan serverade vi till förrätt på nyårsafton – kanongott tillsammans med en skiva nybakt bröd!

Soppan är lätt att göra och går relativt snabbt att ”svänga ihop”. Den passar ”alla”, både de som äter kött och de som är vegetarianer. Om du är känslig för kolhydrater och äter enligt LCHF så kan man ta bort vetemjölet så blir soppan ett bättre alternativ.

Krämig trattkantarellsoppa (4 portioner)

1 liter färska, eller 200 gram förvälldra trattkantareller

1 gul lök

3 msk vetemjöl

2 tsk tomatpuré

8 dl grönsaksbuljong

3 1/2 dl grädde

2 msk sherry

1 krm cayennepeppar (börja med 1/2 och smaka av)

1-2 krm torkad timjan

Salt, peppar, soja och övriga kryddor

Smör till stekning

Gör såhär;

Hacka löken ganska fint. Fräs detta tillsammans med svampen i smör. Lägg över i en kastrull.

Strö över mjölet, rör ner tomatpurén och späd med buljong och grädde i omgångar.

Krydda soppan med sherry, cayenne, timjan, soja och peppar. Jag tillsatte även lite ”vitlöksmix”. Smaka av och krydda efter eget önskemål. Låt soppan koka i ca 10 minuter på svag-medel-värme.

Servera med ett gott bröd.

Fräs svamp och lök, lägg över i en kastrull. Strö över mjöl, tillsätt tomatpuré och späd med buljong och grädde.

Krydda efter smak och låt småkoka i ca 10 minuter.

 

Tips!

Soppan kan även förberedas och bara värmas på vid serveringstillfället, perfekt om man väntar gäster eller liknande.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.