Sådär ja, då kör vi ett recept med marinad till fläskfilé. Självfallet passar även annat fläskkött alldeles utmärkt, lägg i vad du har hemma. Jag varierar väldigt ofta mina marinader och tycker om att använda ”det som finns hemma”. Jag vill gärna ha en bra blandning mellan hetta och sötma, och gärna med goda smaker som lök, vitlök och soya. Tillsätt gärna andra smakrika grönsaker eller variera med att tillsätta lite balsamicovinäger, sambal olek eller liknande. Gott blir det, och låt gärna köttet ligga minst ett par timmar. Ta fram köttet ur kylen ca 20 minuter innan det är dags för tillagning.
Marinad till 1 kg putsad fläskfilé
2 dl rapsolja
2 msk soja
1 skivad gul lök
1 skivad röd lök
1 skivade vitlöksklyftor
1 tsk chilisås (öka/minska styrkan om du önskar)
1 msk honung
Gör såhär;
Blanda olja, soja och chilisås i en plastpåse. Tillsätt löken och blanda om så att allt blandas. Lägg i fläskfilen (putsad) och låt marinera i kylskåp i ca 4 timmar. Ta fram ca 20 minuter innan du börjar steka.
Skär grönsakerna i lagon stora bitar, det är inte så noga med att alla är lika stora.
Blanda alla ingredienser till marinaden i dubbla fryspåsar. Lägg i köket, ”massera” runt och låt marinera i kyl.
In i kylen! Lägg påsen i en skål för säkerthetsskull, iaf att påsen bestämmer sig för att släppa ut lite olja/köttsaft.
Pingback: Fantastisk lördagsmiddag – fläskfile med goda såser! - Alla goda ting
Hej
Skulle rekommendera en honung från en lokal biodlare ; ). Så mycket godare. Ska bli gott att testa receptet.
Mvh