Saftig fläskkotlett och ugnsbakade grönsaker – god vardagsmat!


När det är vardag så hamnar man lätt i ett ”vardags-träsk” där samma måltider lagas om och om igen – dels för att man vet att hela familjen tycker om det, dels för att det ska gå snabbt att svänga ihop när hungriga barn finns omkring en. Ibland kan det dock vara kul att hitta lite nya favoriter.

Idag gjorde vi en mycket enkel och god middag med mycket nyttiga grönsaker och saftigt kött. Fläskkotletterna brynte jag snabbt och sedan fick de steka färdigt i ugnen samtidigt som grönsakerna rostades. Middagen tar kanske en timme och har man en timme att lägga på matlagningen så tycker jag att det här är ett jättebra alternativ. (grönsakerna kan skäras upp dagen/kvällen innan och förvaras i kylen, då går det förstås snabbare) Du kan även göra samtliga grönsaker i mindre bitar, så går det också lite fortare.

Välj de grönsaker som familjen tycker om. En stor fördel med den här rätten är att den klarar sig själv ganska länge i ugnen så då kan man passa på att duka och umgås lite med familjen under tiden. Servera med en god sås till.

Saftiga fläskkotletter (4 personer)

4-6 st fläskkotletter

Salt och peppar

2 msk soja

2 msk honung

0,5-1 tsk chilisås

Smör till stekning

Ugnsbakade grönsaker (4-6 personer)

2 st morötter

5 st potatisar

2 rödbetor

2 röda lökar

1/2 mindre blomkålshuvud

1/2 halv zucchini

1 röd paprika

2 msk olja

Kryddor

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med grönsakerna. Skär alla grönsaker i jämnstora bitar. Lägg i en ugnsplåt, ringla över olja och krydda med ex salt eller någon anan kryddmix ni tycker om. (jag brukar tillsätta löken när det är ca 15 minuter kvar så att den inte förkolnas). Sätt in i ugnen och ugnsbaka i ca 30-40 minuter.

Krydda kotletterna med salt och peppar, och bryn i smör. Lägg över på ett galler i en ugnsform. Blanda soja, honung och chilisås i en skål. Pensla detta på kotletterna. Stek dessa färdigt i ugnen tills de är klara, ca 15 minuter.

Servera tillsammans med en god sås. Vi åt dels barbequesåsen från i lördags (recept här), dels en kall creme fraiche-sås  med bara lite pressad vitlök i. Jättegott!

Skär grönsakerna i jämna bitar, ringla över olja och krydda med någon krydda du tycker om.

Bryn kotletterna och lägg sedan över på ett galler i en ugnsform. Blanda samman soja, honung och chilisås och pensla detta på kotletterna. Låt steka färdigt i ugn, ca 15 min. Kolla så att de är färdiga.

Klart för servering! En god sås blir pricken över i.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.