Jordgubbsfrossa – knäckig jordgubbspaj med vaniljglass


Jordgubbar är ju fantastiskt gott och jag försöker verkligen att njuta så länge det finns färska att tillgå. Jordgubbar med vispgrädde i all ära men häromdagen blev jag sugen på att testa något nytt. Något gott, enkelt och relativt snabbt var det jag var ute efter och då kom tanken fram på att göra en jordgubbspaj.

En smulpaj är ju verkligen en klassiker men det är ju faktiskt kul att prova något nytt. Mitt val föll på en jordgubbspaj med en sött och knäckigt täcke beståeende av bland annat sirap, smör och diverse torra ingredienser som vanilj och havregryn.

Väldigt gott! Jag serverade pajen tillsammans med en kula vaniljglass och färska jordgubbar, men en klick vispgrädde är säkerligen lika gott det. Det här receptet kommer definitivt att sparas och tillagas igen.

Knäckig jordgubbspaj

1 liter jordgubbar i skivor

1/2 dl sirap (jag använde mörk, men ljus går lika bra)

125 gram smält smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk bakpulver

2 dl strösocker

1 3/4 dl vetemjöl

2 dl havregryn

1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader.

Skölj, snoppa och skriva jordgubbarna. Lägg dessa i en smord pajform. (ca 25 cm i diameter)

Blanda samman alla torra ingredienserna. Smält smöret och blanda med sirap och grädde. Häll i smörblandningen i de torra ingredienserna. Blanda om ordentligt.

Häll smeten över jordgubbarna och bred ut så att allt täcks. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter, i mitten av ugnen. Om du tycker att pajen börjar bli för mörk kan du låta pajen stå på nedersta falsen de sista 10 minuterna.

Servera med en kula vaniljglass eller en klick grädde.

Lägg de skivade jordgubbarna i en smord pajform.

Blanda samman alla torra ingredienser

Blanda samman de torra ingredienserna med smörblandningen.

Häll över smeten över jordgubbarna och se till så att det mesta täcks.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 150 graders värme, 45 minuter.

Servera pajen med färska bär och en kula vaniljglass/en klick vispad grädde.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.