Fylld lövbiff i bacon/kantarellsås med kålrabbi-pommes! 1


Fredagskvällar är något speciellt! En hel helg tillsammans med familjen måste ju firas in med en god middag!

Idag stod lövbiff på menyn och jag bestämde mig för att experimentera lite med det jag hittade i kyl och frys. Slutresultatet av det hela blev fylld lövbiff med bacon/kantarellsås samt ugnsbakad kålrabbi med vitlök. Riktigt gott blev det, en smak som passade alla!

Kålrabbin är något jag precis upptäckt, så pass nytt att det var första gången idag som jag använde det. Tillsammans med en god olja och lite pressad vitlök så blev denna ugnsbakade lilla sak ett väldigt gott tillbehör till middagen.

Lövbiffen fylldes med en philadelphia-röra och dessa fick sedan puttra tillsammans med svamp och bacon i en god sås. Jag använde naturell philadelphiaost idag och gjorde en egen kryddning på denna men självfallet kan man använda en färdig variant om man vill det. Vitlökssmak, svampsmak, örtsmak eller liknande kan passa fint till.

Idag fick kålrabbin ersätta potatis men lövbiffsrätten passar fint även till ris, potatis och pasta.

Till efterrätt serverade jag denna fantastiska chokladmousse! Om du inte provat den så måste du göra det! : )

Fylld lövbiff med kantarell- och baconsås (4-6 personer)

1 kg lövbiff

150 gram philadelphiaost (jag blandade i 1 vitlöksklyfta, ett par droppar chilisås och lite kryddor)

200 gram kantareller

150 gram bacon

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1-2 tsk soja

1 köttbuljongtärning

Peppar och eventuellt lite chilisås

Gör såhär;

Blanda samman philadelphiaosten med valfria kryddor. Bred någon matsked av blandningen på ena sidan av en lövbiff, vik över resterande bit. Upprepa med samtliga biffar. Denna fyllning kommer i princip att smälta in i såsen när allt puttrar tillsammans med köttet får en god smak om fyllningen läggs på redan nu.

Bryn samtliga biffar i smör, någon minut på varje sida. Lägg på ett fat och ställ åt sidan medan du förbereder såsen.

Bryn bacon och svamp så att det blir gyllenbrunt. Tillsätt grädde, mjölk och kryddor och låt puttra ihop någon minut. Lägg ner lövbiffarna och låt det hela småputtra i ca 10 minuter tills lövbiffen är klar. Smaka av och krydda eventuellt mer efter behag.

Bred ut en klick av philadelphiablandningen på varje lövbiff. Upprepa på samtliga.

Blanda ihop såsen. Stek svamp och bacon och häll på resterande ingredienser. Låt putta ett par minuter.

Lägg i lövbiffen och låt allt puttra i ca 10 minuter. Servera med valfritt tillbehör.

 

 

Ugnsbakad kålrabbi med vitlök (4 personer)

1 kg kålrabbi

4 msk rapsolja, eller olivolja

1-2 pressade vitlöksklyftor

Salt och peppar, eller krydda efter smak

Gör såhär;

Skär bort topp och botten från kålrabbin. Skala med potatisskalare. Skär i ca 1 cm tjocka runda skivor, och dela sedan dessa i storleken ungefär som pommes frites. Lägg bitarna i en bunke och häll över olja och vitlök. Krydda efter smak med salt, peppar eller någon annan krydda som du föredrar. (jag använde bland annat en vitlöks/ört-mix)

Baka i ugn i ca 20-25 minuter, beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha, i ca 200 grader. (varmluft)

Servera med valfritt tillbehör.

Skala, skiva, krydda och ugnsbaka. : )

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Fylld lövbiff i bacon/kantarellsås med kålrabbi-pommes!