Maffiga chokladmuffins med len chokladfrosting


Hej på er!

I helgen hade vi besök här hemma och jag brukar då passa på att baka något, och gärna testa något nytt recept.

Helgens bak blev härligt maffiga chokladmuffins toppade med en len chokladfrosting. Detta är verkligen något för de som älskar choklad – chokladbitar i smeten och en len frosting gjord på smält mörk choklad! Mycket uppskattat av såväl stora som små här hemma. Barnen började med att slicka i sig frostingen för att sedan plocka chokladbitar ur muffinsen innan det var dags för det sista att åka ner i magen. Tur att det finns något som kallas tandborste och att det bara är lördag en dag i veckan : )

Om du som sagt gillar choklad så är dessa verkligen något att prova. Jag använde mig av ljus choklad i muffinssmeten och mörk choklad i frostingen men det kan du styra över som du vill beroende på vad du själv tycker bäst om. Muffinsen är lätta att göra och fungerar fint både med eller utan frosting, även om den lena krämen förstås gör det extra smaskigt.

Min sprits gick sönder, men det går fint att spritsa eller bre på frostingen – det spelar inte så stor roll. : )

Chokladmuffins med chokladbitar (12 st)

1 3/4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm salt
0,5 dl kakao
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl rapsolja
175 gram ljus choklad

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser utom chokladen i en bunke. Vispa ägg, mjöl och olja med elvisp i någon minut så att det blir luftigt.
Vänd ner äggblandningen i de torra ingredienserna och blanda varsamt. Fördela smeten i muffinsformar. (sätt gärna muffinsformarna i en muffinsplåt. Har du ingen sådan kan du använda dubbla formar så blir det lite mer stabilt)
Tryck i chokladbitar mitt i muffinsen.
Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna helt innan du lägger på frostingen.

Len chokladfrosting

120 gram mörk choklad
250 gram florsocker
150 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Se till att smöret är rumsvarmt. Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och fluffigt.
Smält chokladen och låt den svalna en stund. Vispa ner florsocker och vaniljsockret i smöret, lite i taget, tills det blir en len kräm. Fortsätt vispa och häll ner chokladen under tiden. Smaka av och fördela sedan frostingen på muffinsen.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner äggsmeten.

Tryck ner chokladbitar i varje muffins och grädda dem i ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa smöret vitt och fluffigt och blanda sedan ner florsocker och vaniljsocker. Vispa till sist ner den smälta chokladen och vispa ihop till en slät kräm.

Bred/spritsa på frostingen och toppa eventuellt med riven choklad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.