Nässelbullar – ta vara på nässlorna i naturen och baka bröd! 1


IMG_8107

Hallojsan!

Häromdagen var jag och barnen ute på skogspromenad och medan barnen plockade vitsippor så passade jag på att plocka späda små nässlor. Jag har länge läst om hur nyttiga de är, hur mycket man ska kunna göra med dem osv men har aldrig provat. Nu tycker jag att det var dags! Ni som följt mig ett tag vet att jag tycker om att använda ”ingredienser” från naturen och tycker om råvaror utan massa konstiga tillsatser, färgämnen osv och här har jag lyckats få ihop något riktigt bra!

Bullarna blev riktigt saftiga och goda och barnen är superförtjusta i dem! 4-åriga dottern är just nu i en ganska känslig period och plockar gärna bort små saker i maten hon inte tycker om (allt från små pepparflingor, persiljebitar osv) så för att få henne att smaka bullarna så pratade vi redan i skogen om att nässlorna var Disney´s ”Tingelings” favoritblad så numera är detta Tingeling-bullar här hemma ; )

Passa på att plocka nässlorna redan nu när de är späda – då blir det som bäst. Glöm inte vantarna – det bränns annars! : )

Gröna och nyttiga nässelbullar (ca 20 st)

1 liter nässlor (späda)
1 tsk salt
Vatten

50 gram jäst
11 dl vetemjöl special
2 dl havregryn
1,5 tsk salt
3 msk mörk sirap
25 gram mjukt smör
5 dl filmjölk

Gör såhär;

Börja med nässlorna. Mät upp en liter nässlor (ta bort eventuellt skräp och annat från naturen) och förväll dem i saltat vatten i 5 minuter. (koka upp vattnet med saltet och lägg den nässlorna) Häll av vattnet och spola nässlorna i kallt vatten. Krama ur dem och hacka fint.

Lägg mjöl, havregryn, salt, sirap, smör i bitar, jäst samt nässelhacket i en bunke. Värm filmjölken till ca 37 grader och häll i bunken samtidigt som du börjar arbeta degen. Använd gärna en hushållsassistent för att knåda. Arbeta degen i 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 20 delar. Forma till bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs under duk i 30 minuter. Sätt nu ugnen på 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med vatten och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

IMG_8074

Blanda samtliga ingredienser i en bunke och tillsätt filmjölken under omrörning. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 45 minuter.

IMG_8088

Pensla de färdigjästa bullarna med vatten. Om du vill kan du självfallet strö på lite goda frön.

IMG_8098

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna på galler.

 

Du kanske också gillar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Nässelbullar – ta vara på nässlorna i naturen och baka bröd!