Köttfärs- och blomkålsgratäng – perfekt LCHF-mat! 2


IMG_8518

Hallojsan på er!

Härligt med måndag va? Ny vecka tycker jag alltid är lika härligt, den här veckan är ju dessutom ganska kort eftersom att den ligger lite ledighet mitt i. Maken är ledig lite extra länge och kommande vecka blir det utlandsresa för honom med jobbet så det ska bli skönt att hinna umgås lite extra. Mycket kul står på agendan för de lediga dagarna!

Lunchen är precis avslutad här, blev riktigt bra! Den här veckan har jag bestämt mig för att verkligen använda det jag har hemma (är världsmästare på att gå/åka och handla varje dag fast jag inte behöver) och det resulterade idag i en jättegod gratäng med köttfärs och blomkål. Den här gratängen passar fint för de som äter LCHF/lågkolhydratskost men självklart är den lika god för alla.

Barnen är just nu ganska petiga med maten (de fick pasta med gratängköttfärssås) så sonen byggde mest torn med makaronerna och dottern var ”tvungen” att sjunga som en prinsessa mest hela tiden ; ) Tur att de överlever ändå de små liven, jag fick äta i lugn och ro i alla fall : )

Gratängen svänger du lätt ihop och sen klarar den sig själv i ugnen i 25-30 minuter medan du kan fixa en liten sallad, duka bordet och fixa. Passar jättebra till matlådor så det gör ingenting alls om det blir lite över.

Köttfärs- och blomkålsgratäng (4 personer)

500 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud
Smör
2-3 dl grädde
2-3 msk tomatpuré
2-3 dl riven ost
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader med varmluft)
Bryn köttfärsen i några minuter i smör och tillsätt därefter hackad lök och vitlök. Låt löken bli mjuk utan att ta färg.
Tillsätt grädde, tomatpuré och kryddor och låt koka ihop några minuter. Smaka av och ställ åt sidan.
Skiva blomkålen i ca 0.5-1 cm tjocka skivor och lägg dessa i en ugnsfast form. Klicka över några smörbitar.
Fördela köttfärssåsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 minuter tills blomkålen mjuknat. (täck med folie på slutet om du tycker att gratängen får för mycket färg – smaksak)
Servera gärna med en god sallad.

IMG_8495

Skiva blomkålen och lägg i en ugnsfast form. Toppa med några klickar smör.

IMG_8501

Bryn färsen tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, grädde och kryddor och låt koka ihop.

IMG_8510

Fördela köttfärssåsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 minuter.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Köttfärs- och blomkålsgratäng – perfekt LCHF-mat!