Smakrik gryta med fläskytterfile, stark korv och vitlök serverad med purjolöksgratäng


IMG_9087

Go kväll!

Gillar du ”Alla goda ting” på Facebook? Det ramlar in nya ”gilla”-markeringar hela tiden och jag tycker att det är såå roligt att veta att ni finns och att ni läser och gillar det jag gör! Superskoj! Gå in på Facebook och gilla bloggen om du inte redan gjort det, klicka här. Nu kan du faktiskt vara med och rösta på vilken dessert jag ska göra till Eurovision-finalen på lördag, skynda skynda! : )

Ikväll stod köttgryta på menyn, ett experiment som jag blev väldigt nöjd med! Jag hade en bit färsk fläskytterfilé i kylen och kände för något såsigt, mustigt och gott så den här grytan blev toppen. Förutom fläskkött stoppade jag ner färska champinjoner, starka korvar, bacon och massor av vitlök här och det fick koka ihop med grädde och ost till en enda krämig sås.

Till den här grytan kan du välja ditt eget favorit-tillbehör men jag valde att testa en ny sak och det blev en god purjolöksgratäng. En helt ny grej som jag aldrig gjort förut men som jag säkerligen kommer att göra igen. Väldigt mild i smaken vilket gör att den passar fint till många olika saker. Gör gratängen i en stor form eller smörj små portionsformar och servera varje portion för sig.

Smakrik gryta med fläskytterfilé, korv och vitlök (4 personer)

800 gram fläskytterfilé
2 starka korvar (jag använde en het chorizo)
1 paket bacon
250 gram champinjoner
2 st gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
5 dl grädde
2 dl mjölk
100 gram philadelphiaost
0,5-1 tsk soja
0,5 tsk chilisås
Peppar
Smör

Gör såhär;

Stimla baconet, skär korven i mindre bitar och skär svamp och lök i grova bitar. Fräs samtliga ingredienser för sig så att de får fin färg och ställ åt sidan. Skiva fläskytterfilén i centimetertjocka skivor och bryn dessa i smör, krydda gärna med peppar.

Lägg kött, bacon, korv, svamp och lök i en gryta och tillsätt pressad vitlök och en buljongtärning. Fräs ihop i någon minut och tillsätt sedan grädde, mjöl och ost. Krydda med soja, chilisås och peppar. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme i ca 15 minuter, tills filén är klar. Smaka av, krydda och servera med valfritt tillbehör.

Purjolöksgratäng (4 personer)

2 st purjolökar
2 små vitlöksklyftor
1,5 dl riven ost
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 ägg
Salt och peppar
Smör till formen

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Skär purjolöken i grova bitar och förväll dem i kokande vatten i ca 3-4 minuter, häll av vattnet. Smörj en stor form/fyra små och fördela purjolöken däri.
Blanda ägg, en deciliter ost, grädde, mjölk och kryddor i en bunke. Häll blandningen över purjolöken och toppa med riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.

IMG_9054

Bryn köttet och blanda med bacon, svamp, korv och lök som du fräst i omgångar. Rör ner vitlök och buljong och fräs ihop några minuter.

IMG_9073

Tillsätt övriga ingredienser och låt grytan puttra ihop. Smaka av och krydda gärna lite extra om du önskar.

IMG_9049

Förväll purjolöken i kokande vatten och lägg i smorda formar.

IMG_9063

Häll på gräddblandningen, toppa med riven ost och gratinera i ca 20-25 minuter. Servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *