Stor grillspecial – gör hela middagen på grillen; kyckling, bröd, salsa, grönsaker och dessert 2


bloggtavling-widget-v4.png
Nu är det dags att ta fram grillen! På ICA.se kan du hitta många tips och recept, samt förslag på tillbehör till grillat.

IMG_0166

Hej på er allihop!

Som ni ser ovan är jag med i ICA´s ”Årets grillmästare”-tävling! Rösta jättegärna på mig! En gång/dag kan du rösta, heeeela vägen fram till 16/6! Heja heja!

Här kommer ett riktigt grill-inspirerat inlägg med massor av härliga recept som kan behövas nu i griltider! Vädret är just nu helt fantastiskt – varmt med strålande sol! Vi hoppas på många såna dagar under sommaren!

Häromdagen hade vi en riktig grillkväll här hemma så nu kommer du få recept på en kanongod marinad till kyckling, en sötstark fruktsalsa, grönsaks- och potatispaket, ett bröd du gör på grillen och en supergod dessert.

Allt du får recept på nu kan du förbereda i god tid innan det är dags att äta vilket är perfekt när man har gäster på besök. Förbered alla paket, och marinader, på förmiddagen och passa på att umgås med gästerna när de kommer. Spendera kvällen ute vid grillen och plocka fram dina färdiga paket under tiden som ni lagar maten.

Desserten är jättehärlig och den hemgjorda glassen är såå god! Den här gången gjorde jag en kolaglass eftersom att jag hade kolasås över (recept här) men smaksätt gärna med choklad, jordubb, polkagris, citrus eller något annat.

Vi kör igång på en gång, hoppas att du kan hitta lite nya favoriter!

 

Marinerad kycklingfilé – använd dig av färska örter, chili och vitlök

1 kg kycklingfileér
1,5 dl rapsolja
2 tsk soja
1 tsk chilisås
1 tsk ljus sirap/flytande honung
2-3 msk grovt hackad färsk persilja
1 grovt strimlad gul lök
2 st vitlöksklyftor

Gör såhär;

Ta fram dubbla plastpåsar/fryspåsar och sätt i en bunke. (jag använder alltid dubbla påsar när jag marinerar ifall att någon påse skulle råka gå sönder) Häll ner olja, soja, chilisås, honung samt hackad persilja, strimlad gul lök och vitlöksklyftor i mindre bitar. Lägg ner kycklingfileérna och massera runt marinaden kring fileérna så att allt blandas. Ställ in i kylen och låt kycklingen ligga i marinaden i ca 2-4 timmar. Grilla på grillen tills kycklingen är helt färdig.

IMG_0115

Sötstark nektarinsalsa med chili, lime, gurka och tomat

1/2 gul paprika
8-10 cm gurka
2 st nektariner
1 st tomat
1 gul lök eller salladslök
1 röd chili/spansk peppar
1 msk rapsolja
1 msk pressad lime
2 tsk honung eller ljus sirap
Ett par stänk chilisås/tabasco
Salt och peppar

Gör såhär;

Skär samtliga grönsaker i mindre bitar – välj själv om du vill ha ganska små bitar i salsan eller om du vill ha mer tuggmotstånd/större bitar. Tillsätt olja, honung, pressad lime, finhackad chili och salt/peppar. Smaka av och krydda mer om du önskar. Låt gärna stå en stund i kylen innan servering.

IMG_0097

Färskt bröd direkt på grillen (ca 10 st)

12,5 gram färsk jäst (1/4 paket)
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk rapsolja
ca 7 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Rör om och arbeta ner mjölet. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för kladdig. Baka ut degen till 10 st små runda bitar och låt den jäsa under duk i ca 30 minuter. Platta till dem ganska tunnt, de jäser upp en del på grillen.

Bröden kräver ganska hög värme. Jag grillade mina på en pizzasten som jag la på grillgallret.

IMG_0151

Potatis med persilja och vitlök i foliepaket (gör ett stort eller ex 4 st mindre)

600 gram potatis
Färsk persilja
Salt
Smör
2-3 vitlöksklyftor

Gör såhär;

Skala potatisen (om du vill) och låt den förkoka i ca 5 minuter. Gör ett paket av aluminiumfolie (jag gör så att det blir tre lager) och fördela potatisen ovanpå. Klicka över ett par rejäla bitar smör och tillsätt färsk hackad persilja, lite salt och ett par vitlöksklyftor skurna i grova bitar. Smaksätt paketet som du själv önskar. Stäng paketet och grilla det på grillen i ca 30 minuter. Du kan förbereda paketet om du vill och bara lägg det på grillen när det börjar bli dags för att laga middag.

IMG_0158

Färsk sparris med persilja och smör i foliepaket (ett stort eller flera små)

6.7 st färska sparrisar/person
Smör
Färsk persilja
Salt och peppar

Gör såhär;

Gör ett foliepaket och fördela sparrisen ovanpå. Klicka över smör och strö över färsk persilja, krydda gärna med salt och peppar. Vik ihop foliepaketet och grilla på grillen i ca 10 minuter. Förbered gärna och ta fram när det är dags för att grilla.

IMG_0181

Varma fruktspett med mörk choklad – lättlagat i foliepaket (receptet är för 1-2 spett/person – 4 personer)

1 st färsk ananas
3 st persikor
10-12 st jordgubbar
25 gram mörk choklad
Träspett

Gör såhär;

Blötlägg spetten i kallt vatten i ca 15 minuter. Gör ett foliepaket och lägg på en skärbräda. Skär frukten i grova bitar (jordgubbarna kan vara hela) och trä upp dem på spetten. Lägg spetten på folien och riv över mörk choklad. Vik ihop paketet och grilla på grillen i ca 10-15 minuter. Det går fint att låta dem ligga på eftervärmen.

IMG_0180

Hemgjord glass med kondenserad mjölk och kolasås

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad sötad mjölk (den ska vara okokt)
0,5 dl kolasås (eller annan smaksättning)

Gör såhär;

Vispa grädden ganska löst, dock ska det blir lite stabila ”toppar” när du lyfter upp visparna. Vänd ner kondenserad mjölk i grädden och valfri smaksättning. Häll ner glassmeten i en form (jag använde en 1 1/2 liters brödform). Låt smeten stå i frysen i minst 5 timmar. Servera glassen med fruktspett eller med valfritt tillbehör.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Stor grillspecial – gör hela middagen på grillen; kyckling, bröd, salsa, grönsaker och dessert