”Äppelpajsmuffins” – äppelmuffins med havresmuldeg


IMG_8708

Hej!

Förra helgen hade vi gäster på besök och eftersom att jag hade en hel del äpplen hemma så ville jag använda dessa. Jag velade länge mellan vad jag skulle baka – äppelpaj eller muffins? Både är lätta att göra och väldigt goda så valet var inte helt enkelt…

Efter en lång stunds funderade kunde jag fortfarande inte komma överens med mig själv så det fick helt enkelt bli en blandning, en äppelpajsmuffins! : )

De blev riktigt lyckade! De kan ätas som de är eller med en klick vaniljsås. Muffinsen är fyllda med kanel-och sockerstekta äpplen – att låta frukten bli mjuk ihop med smör tar fram fantastisk smak! Smuldegen består bland annat av kokos och havregryn och den knapriga toppen passar utmärkt till den mjuka kakan.

Sätt fart och baka med er! ; )

Äppelpajsmuffins (ca 10 st)

Äppelfyllning;

2 stora äpplen
3 msk smör
3 msk socker
2,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Muffinssmet

100 gram smält smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smuldeg

75 gram smör
2 msk kokosflingor
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde inte varmluft. Förbered en muffinsplåt genom att sätta ner muffinsformar i varje hål, alternativt placera ut formar på en vanlig plåt.

Skala äpplena och skär dem i tunnare klyftor. Smält smör i en stekpanna och lägg ner äpplena. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och låt äpplena mjuka. (stek på medelvärme, rör då och då). Låt svalna något.

Nyp ihop samtliga ingredienser till toppingen så att du får en smulig massa. Sätt in bunken i kylen.

Smält smöret till smeten. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vänd ner smör och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner detta i smeten. Se till att allt blandas ordentligt.

Fördela smeten i muffinsformarna. Lägg några äppelskivor i varje muffin och toppa med smuldeg. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.