Saftiga och lättbakade hamburgerbröd! 2


IMG_8971

Hej på er allihop,

Hoppas att ni alla haft en fredag! Hur ser dina fredagar ut, klassisk taccos med familjen? Chips i soffan?

Här önskade familjen hemgjorda hamburgare till middag och jag var förstås inte sen att hänga på! Något som är standard här hemma när det handlar om hamburgare är att jag gör min egen dressing – när du gjort denna kommer du aldrig köpa en färdig variant igen! Den tar bara ett par minuter att göra och är så fantastiskt god – recept hittar du här!

Som ni säkert vet vid det här laget tycker jag ju om att använda bra råvaror och gärna skippa massa onödiga tillsatser. Idag skippade vi köpta hamburgerbröd och jag gjorde egna istället! Jag kan ju lätt säga att dessa kommer att bakas till fler middagar framöver! Maken gav bröden högsta betyg och jag själv är glad för att jag gick ihop en lättarbetade deg med fina bröd som jäste bra och gräddades med gott resultat.

Ni är många på Facebook som efterlyst receptet på bröden så här kommer det! (du gillar väl föresten bloggen på FB? Klicka här)

Saftiga hamburgerbröd (8 st)

2 dl vatten
1 dl mjölk
15 gr färsk jäst
1 ägg
50 gram smör
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
8-9 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och värm vatten och mjölk tillsammans så att det blir fingervarmt, ca 37 grader. Tillsätt lite vätska i jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan.

Tillsätt ägg, smör i bitar, socker och salt och rör om. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg – gör den hellre lite för lös än för hård. Arbeta gärna degen i maskin ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem något. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

IMG_9000

Visst ser det väl gott ut? Baka definitiv dina egna bröd!

Du kanske också gillar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Saftiga och lättbakade hamburgerbröd!