Vanilj-och kardemumma knutar med hemkokt vaniljkräm! 2


IMG_1376

Halloj!

Jag är hemma i Skåne igen efter en skön helg i Stockholm – jättetrevligt har jag haft det men nu är det bara att ladda om och köra vidare här hemma med allt jag har att pyssla med!

Jag tänkte att det var dags för ett litet bullrecept, vad säger ni om det? Dessa bullar bjöd jag mina gäster på förra helgen och alla gav tummen upp!

Dessa bullar är ”mycket”, det är nog ett ord som beskriver dem väl. Det är mycket smörig fyllning, många smaker, hemkokt kräm, socker på toppen… Ja, supergoda är dem!

Min fyllning har jag smaksatt med vanilj och ganska mycket kardemumma men det är en helt en smaksak och du styr själv hur du vill smaksatta smörfyllningen. Vaniljkrämen kokade jag ihop själv men om du vill spritsa/klicka på en färdig vaniljkräm så går det förstås bra.

Mina bullarna formade jag till knutar och så tryckte jag ett hål i mitten av varje bulle där krämen hamnade. Jag la bullarna direkt på bakplåtspapprad plåt utan formar. Nästa gång tror jag att jag lägger dem i formar eftersom att smörfyllningen gärna vill flyta ut en del.

Vanilj- och kardemummaknutar med vaniljkräm (25-30 st)

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
12-13 dl mjöl

Fyllning

125 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Vaniljkräm

3 dl mjölk
5 tsk strösocker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk maizena
3 äggulor

Gör såhär;

Börja gärna med vaniljkrämen så att den hinner svalna innan den klickas på bullarna. Vispa ihop mjölk, äggulor, socker, vaniljsocker och maizena i en kastrull. Vispa under omrörning på dryg medelvärme till krämen får önskad konsistens. Smaka gärna av och tillsätt med socker och/eller vanilj om du önskar mer smak. Låt svalna.

Gör bulldegen. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Häll detta över jästen och låt jästen lösa sig. Arbeta ner övriga ingredienser och ta mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Låt jäsa ca 50 minuter under bakduk.

Blanda ihop fyllningen under tiden, det är bra om den är rumsvarmt när du brer den över degen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40×20 cm. Bred ut hälften av fyllningen över degbiten vik den på mitten, på längden. (mot dig) Du har nu en avlång bit som ska delas i bitar. Skär den i strimlor om ca 1 cm. Ta upp varje remsa/strimla och snurra den, och skruva ihop den till en knut. Lägg i formar på plåt. Upprepa med all deg. Tryck ner ett hål i varje bulle och lägg ner en klick vaniljkräm. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, jag hade ugnen på 200 grader. (varmluft) Låt svalna och pudra över florsocker.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Vanilj-och kardemumma knutar med hemkokt vaniljkräm!