Stor tekaka – dela en med hela familjen!


IMG_3606

Hej på er,

Det är något speciellt med att baka matbröd, det doftar så gott i huset och det smakar extra bra istället för att köpa en torr limpa hem från affären. Barnen gillar tekakor väldigt mycket men eftersom att min tid är rätt begränsad just nu så behöver min bakning gå rätt snabbt!

Den här gången blev det tekakor i nytt format, en hel stor kaka som jag delade i mindre portionsbitar, jättesmidigt!

Snabbt, gott och enkelt!

Saftiga tekakor (två större kakor)

5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
Eventuellt brödkrydda, frön enligt önskemål

Gör såhär;

Koka upp mjölken under omrörning, annars bränns den lätt vid. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 35-37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt havregryn- och mjölkblandningen  lite i taget och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, socker, salt och rapsolja. (även krydda/frön om du önskar det). Rör om ordentligt.
Arbeta in mjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen.
Låt degen jäsa i 25 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. (jag använder mig av varmluft)
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två stora bitar. Platta ut till centimetertjocka kakor och dela dem i tårtbitar. Nagga med gaffel och låt jäsa i 2o minuter under bakduk.
Grädda tekakorna i ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.