God morgon!
La på morgonen ut en bild på dessa frukostbullar på Facebook och tänkte att det kanske inte fanns så stort intresse av dessa riktigt så tidigt på morgonen men det kom snart över 150 likes så nu har jag skickat barnen att leka med lego en stund så att jag kan skriva ner receptet fortare än kvickt! : ) Så för er som väntat på receptet under timmen jag var iväg från Facebook, ursäkta – men här har ni hela receptet!
Dessa härliga bröd har en god surdegskänsla, lite sega och med mycket smak. De kalljäses över natten och bakas hastigt ut på morgonen. Smaksätt med vad du vill – rivna morötter, frön, toppa med ost! Jag har chiafrön i och på, jättegott!
Kalljästa bullar (8 st)
12 gram färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap och eventuella frön/morötter osv. Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten, min stod i 10 timmar men mellan 7-10 brukar gå fint.
Sätt ugnen på 250 grader på morgonen. Häll upp den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Vänd den inte utan försök forma till en rektangel genom att dra i den. Vik sedan den på längden och skär i ca 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, toppa med valfri topping och sätt in i ugnen när den blivit varm.
Låt dem vara inne i 250 grader i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ca 10 minuter till. Ta ut och låt svalna lite på galler. Njut!
Jag vill gärna utesluta sirapen, vill inte ha sötat bröd. Går det att utan problem göra det med detta recept??
Precis satt in degen, men undrar då hur den ska bl, för den blev absolut inte kladdig. Gjorde exakt efter receptet 🤦♀️
När du skär dem i bitar ska de jäsa upp igen eller du kör direkt i ugnen
Hej Hanna! Har du prövat att baka de kalljästa frukostfrallorna med grövre mjöl? om, blir de lika sega o goda. Jag ska helst inte äta vitt mjöl. MVH Lotta