Hej på er,
Hoppas att ni får en riktigt härlig helg! Här har det regnat hela dagen, riktigt grått och trist…
Jag har ju redan börjat längta till jul, och faktiskt börjat pyssla lite i köket också… Jag älskar ju att göra en himla massa julgodis under hela december som jag bjuder nära och kära på och nu tänkte jag ge er ett supergott recept inför julpysslandet!
Har du provat att göra egna marshmallows någon gång? Det är så himla gott när de är färska, inte alls som färdiga du köper i affären!
Dessa har jag smaksatt med hallon och vanilj, i jul ska jag nog testa med saffran och apelsin.
Tänk på att sockerlagen i receptet är väääääldigt varm, inget för småbarn eller något man stressar runt med i köket.
Marshmallows med hallon och vanilj
Hallonpuré
3 dl frysta hallon
1 msk kallt vatten
3 msk strösocker
0,75 msk gelatinpulver
Marshmallowssmet
3 äggvitor från större ägg
750 gram strösocker
3,75 dl vatten
40 gram gelatinpulver
2 msk vaniljsocker
Gör såhär;
Ta fram en hushållsassistent och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Låt hallonen tina och koka ihop dem med socker, vatten och pulver. Låt svalna. (om blandningen är för tjock när du ska röra ner dem i äggen kan man värma blandningen ett par sekunder så blir den följsam – sila gärna blandningen så att du får bort kärnorna)
Mät upp vatten och strösocker i en kastrull. Rör om lite och låt därefter koka upp. Rör ej under tiden, skaka lite ibland på kastrullen om du känner att det behövs. Sockerlagen ska koka tills temperaturen är 122 grader. Lös under tiden upp gelatinpulvret i 2 dl varmt vatten. Vispa ihop sockerlag och gelatin när de är klara var för sig.
Tillsätt sockerlagen/gelatinblandningen till äggvitorna i en tunn stråle, vispa hela tiden. Fortsätt vispa med ganska låg hastighet i ca 15-20 minuter.
Använd en form som är ca 20×30 cm, lägg i ett bakplåtspapper och pudra över florsocker. Dela upp smeten i två bunkar. Rör ner hallonblandningen i en och vaniljsockret i en. Fördela vaniljsmeten i formen och lägg därefter över hallonblandningen. Strö över florsocker. Låt stå 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär upp i bitar, rulla gärna dem i florsocker.
Pingback: Färska marshmallows med tuttifruttismak! – Alla goda ting
De 2 dl vatten som gelatinet ska lösas upp med, är det 2 dl utöver de 3,75 dl vatten som står i receptet?
Eller ska man koka sockerlag på 1,75 dl vatten och lösa upp gelantin med 2 dl?
Nu har jag gjort de supergoda, tja ska vi kalla dem byråkratiska (fyrkantiga) skumtomtarna 😉
Och ja, det skulle ju vara 3,75 dl vatten till sockerlagen och 2 dl till gelantinet.
Jag skakade mina bitar i en blandning 50/50 av florsocker och maizena/majsstärkelse.
Så nu är frågan… bästa förvaring? Rumstemperatur? Kylskåp? Frys?
Hej Åsa,
Dessvärre missade jag din första kommentar, vilken tur att det löste sig! 🙂
Jag förvara mina med bakplåtspapper mellan varje lager, i en lufttät plasburk. Tog dock slut rätt fort 😉
/Hannah