Fluffiga tekakor!


te3

 

Hej på er,

Äääääntligen fredag! Hoppas att ni alla får en riktigt härlig helg!

Förra helgen bakade jag tekakor till barnen så att de skulle få nybakat frukostbröd, riktigt uppskattat måste jag säga! Jag tjuvsmakade såklart också och de blev SÅ fluffiga och goda! Kommer baka dessa många gånger fram över! Just den här gången blev det inga över att lägga i frysen men det kommer bli en rejäl laddning framöver som får åka ner i frysen.

Ät dem gärna nybakade med smör och en massa gott pålägg! Ett glas mjölk till är suveränt!

Fluffiga tekakor (ca 15-20 st beroende på storlek)

50 gram färsk jäst
5 dl mjölk
175 gram rumsvarmt smör
4 msk socker eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen, rör om så att allt löser sig. Tillsätt salt, socker, äggula, smör i mindre bitar och blanda. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg – gärna i en assistent. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 15 bitar och rulla till runda bollar. Lägg dem åt sidan och låt de jäsa i ca 5-10 minuter. Kavla/platta till varje boll till en tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga kakorna och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter i 225 graders värme. (jag hade varmluft) Låt svalna på galler och servera.

te1

Låt bollarna jäsa i sisådär 5-10 minuter.

 

te2

Kavla sedan ut dem, nagga och jäs en stund till.

te6

Mums!

te8

Supersmarrig frukost!

 

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.