Jordgubbsbullar med lime och vit choklad


bulle5

Hej på er!

Vad kan vara bättre såhär en regnig onsdag än ett recept på ljuvliga bullar med lite sommarkänsla? Tänkte väl det, inte jättemycket. Dessa bullar är gudomliga!

Jag serverade mina gäster dessa i påskas och det blir många bullar kvar efter att fikastunden var över. Jag har använt med klassiska vetebrödsdeg till bullarna och fyllningen består av färska jordgubbar, vit choklad och lime. Sött men ändå friskt!

Jag valde att pudra florsocker över dessa godsaker men föredrar du pärlsocker går det ju förstås bra istället. Godast nybakade! : )

Vilken tur du hade just idag, nu vet du vad du ska göra nästa gång det är bullbak på G! 😉

Jordgubbsbullar (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special
Ev 1 tsk kardemumma om du tycker om det

Fyllning;

150 mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75 gram finhackad vit choklad
Finrivet skal från ca 1 lime
150 gram färska jordgubbar
Ägg och florsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl och eventuell kardemumma. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, finhackad vit choklad, limeskal och vaniljsocker. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och dela den i kvadratiska bita, ca 10×10 cm. Lägg en klick fyllning i mitten av degbiten och lägg på lite tärnade jordgubbar. Nyp ihop, rulla till en boll och lägg med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk. Pudra gärna över florsocker innan servering.

bulle4

bulle2

 

bulle3

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.