Ugnsbakad lax med citron- och dillsås


Hej på er,

 

Här kommer ett litet gästbloggsinlägg för Louise, gott med lax!

Här kommer ett recept på en god lax som sköter sig själv i ugnen, smidigt!

lax1

Ugnsbakad lax med citron- och dillsås (4 portioner)

600g laxfilé (i hel bit eller som portionsfiléer, antingen färsk eller fryst och tinad)
2dl crème fraiche
1,5dl grädde
1 citron, skal och saft
1/2 dl dill (färsk eller fryst)
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv citronskalet och dela därefter citronen på mitten. Skär den ena halvan i skivor och lägg dessa i en ugnsfast form. Blanda crème fraiche, grädde och dill i en skål. Tillsätt rivet citronskal och saft från en halv citron. Smaka av med lite salt och peppar.
Häll såsen över citronskivorna i ugnsformen och lägg sedan på laxen. Har du en laxbit med skinn lägger du den med skinnsidan uppåt.
Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter, tills laxen är genomlagad (räkna med ungefär 10 minuter per centimeter som laxen är tjock). Har laxen skinn går det lätt att dra av det nu.
Servera med potatis eller ris och en sallad.

lax2 lax3

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *