Vaniljbullar


Hej på er!

Hoppas att ni haft en riktigt härlig helg, det har jag haft!

Idag tänkte jag att ni skulle få ett smaskigt bullrecept, dessa bullarna är några favoriter… Vaniljbullar! Fluffig vetedeg, len vaniljkräm och sött socker på toppen – det kan inte bli mycket bättre!

Det är självfallet gott om du gör din egen vaniljkräm (recept kommer inom kort) men det är såklart också gott även om du använder dig av en färdig vaniljkräm. 

 

Vaniljfyllda bullar (ca 20-25 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Vaniljkräm;

3 dl mjölk
7,5 msk torrvara – marsansås

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme, tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader.

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och rör om. Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter. Blanda ihop vaniljkrämen, följ instruktionen på paketet eller vispa ihop den kalla mjölken med torrvaran. Låt stå i kylen en kort stund.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta av duken, gör försiktigt ett hål i varje bulle och spritsa ner vaniljkräm i varje bulle.

Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Innan servering, när bullarna svalnat, penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.