Snabbakad källarfranska – saftigt och gott! 10


Go´kväll på er!

Insåg för en stund sedan att frukostbrödet var helt slut här hemma. Efter en liten kik i kyl och skafferi slog det mig att detta var en utmärkt kväll för lite brödbak! Inte vilket brödbak som helst utan ikväll har det bakats källarfranskor och det har doftat underbart i köket.

Att baka källarfranskor är både något som går snabbt, är billigt och framförallt väldigt gott. Det finns en del recept på just dessa bullar men efter att ha testat mig fram så är det här min absoluta favorit. Degen behöver bara jäsa en gång men du får ändå smakrika och saftiga bullar men med väldigt liten arbetsinsats. Helt enkelt ett perfekt vardagsbröd! Brödet fungerar även bra att ha på en buffé eller liknande.

Servera med ett gott pålägg. Bröden är underbart goda när de är nybakade men fungerar lite bra efter att de är frysta. Förpacka i påsar efter att bullarna svalnat och lägg i frysen. På så sätt kan du plocka fram bullar efterhand och du får ändå en känsla av att de är helt nybakade…

Källarfranskor (ca 20-25 st)

50 gram jäst

5 dl vatten

2 1/2 msk rapsolja

1 tsk salt

2 msk strösocker

Ca 13 dl vetemjöl

 

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och lös jästen i vattnet.  Tillsätt olja, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, för hand eller i maskin. Tillsätt mjöl efterhand och arbeta ihop till en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, och rullar till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla till bullar eller lägg de på plåten direkt efter att du delat dem, det är inte så noga om de är riktigt runda eller ej.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft, och grädda bullarna i ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Förbered degen enligt anvisningar ovan. Dela deglängderna i ca 10-12 bitar och lägg på plåtar.

Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter och grädda i ca 8-10 minuter, 200 grader.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

 

 

 

Du kanske också gillar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

10 tankar om “Snabbakad källarfranska – saftigt och gott!