Hej på er!
Nu ska ni få ”recept” på en riktigt, riktigt god kolasås! En len och härligt krämig smak har denna goda och jätteenkla sås så det är verkligen en favorit till glass och diverse efterrätter.
Kondenserad mjölk känner du kanske till? Den köper du i konservburk i vanlig matbutik och kort gott och kan man säga att du kokar burken precis som den är för att få till rätt konsistens på såsen.
Egentligen finns inget direkt recept på detta men jag tänkte att jag skriver ner hur jag brukar göra så kan du själv prova dig fram med koktid (konsistens) beroende på vad du ska använda kolasåsen till. Burken du ser på bilden ovan är kokad i ca 3 timmar.
Tips – viktigt att tänka på!
* Välj hela och fina burkar! Undvik skadade/buckliga burkar då dessa kan explodera under kokningen om du har otur
* Ta bort etiketten på burken innan du lägger burken i vattnet
* Burken måste hela tiden vara täckt av vatten, annars finns risk för att burken exploderar. Fyll alltså på med jämna mellanrum
* Burken ska ligga ner i kastrullen så att så mycket värme som möjligt når så mycket av burken som möjligt (ställ den alltså inte med botten ner)
* Peta på burken ibland så att den rullar runt lite, en gång i timmen eller så
* Använd en rymlig kastrull så att du kan tillsätta mer vatten efter hand
* Styr koktiden själv! Efter två timmar är kolasåsen ganska lös, vid tre timmar har den fått en fastare men ganska bredbar konsistens och vid fyra timmar är det en tjockare kräm/kola
* Koka en burk i taget
* När du tagit upp/öppnat en burk så kan du ej koka den på nytt (akta fingrarna, burken är varm!)
* Burken får ej vara öppnad när den kokar
* Koka gärna kolasåsen/burken dagen innan. Det tar några timmar innan burken svalnar, låt den svalna helt innan du öppnar den!
Koka kondenserad mjölk (1 burk)
1 burk kondenserad mjölk
Stor kastrull med vatten så att det täcker burken
Gör såhär;
Följ anvisningarna ovan. Ta av etiketten på burken, lägg den i en kastrull och häll på vatten så att det täcker burken. (ha gärna någon centimeter till godo).
Koka burken i 2-4 timmar beroende på vilken konsistens du vill ha.
Låt burken svalna helt och förvara i kylskåp. Använd till diverse kakor, bakverk och glass.
Pingback: Krämig kolapannacotta med kolatäcke, hallon och karamelliserade valnötter! | Alla goda ting
Ska det vara osötad eller sötad kondenserad mjölk? Det finns båda i affären.
Hej Nicklas,
Jag använder mig av den sötade varianten till kolasås och bakverk.
Med vänlig hälsning,
Hannah
Ska man koka med lock? 🙂
Jag brukar koka utan lock. Det är också lättast så att man håller koll på vattennivån och fylla på vid behov.
Med vänlig hälsning,
Hannah
Kan man koka med lock oxå har kokat med lock på spelar de nån roll??
Hej,
Jag har aldrig provat att koka med lock.
/Hannah
hur länge kan såsen stå i kylen tror du efter att den är öppnad? ifall man inte orkar käka upp hela burken direkt tänker ja 🙂
mvh christine
Hej Christine!
Jag har använt all kolasås ganska snabbt men om du förpackar den väl så att inte luft och doft från andra varor i kylen så bör du kunna ha den 3-4 dagar i alla fall.
Med vänlig hälsning
Hannah
Pingback: Söt banoffee-paj/pie med kolasås, banan och daim! | Alla goda ting
Pingback: Ooey Gooey – brownie med marshmallows-och kolatopping samt tryffeltäcke | Alla goda ting
Hejsan!
Ska vattnet bara puttra lite grann eller stormkokas 😛 ?
Hej hej!
Jag låter mitt vatten koka på nästan högsta effekt (kanske 9 av 12 i nivå). Så lite mitt emellan men inte bara sjuda. Blev det något klokare? 🙂
Med vänlig hälsning
Hannah
Smakar inte kolasås men väldigt god!
Ska man koka med burks locket eller utan?
Burken ska vara oöppnad och när vattnet kokat upp brukar jag ta av locket från kastrullen 🙂
Någon som vet om det går att koka en burk som redan är karamelliserad? Är osäker på konsistensen och behöver ha den krämig, men den här varianten är väl mer som en sås? (den som är klar att använda) För kolan stelnar väl inte genom att jag bara lägger in den i kylskåpet…?
Du kanske inte har en aning men jag slänger ut en fråga ändå 🙂
Jag har tänkt göra praliner och funderar på att ha denna kolan som fyllning, hur länge kan man då förvara pralinerna och skulle de gå att frysa dom? Tack för ett grymt ”recept” oxå 😀
Hej!
Du bör absolut kunna ha den som fyllning! Den man kokar själv blir tjockare än den färdigkokta från affären. Jag har tyvärr inte provat att frysa den men skulle tippa på att det funkar 😉
Med vänlig hälsning
Hannah
Pingback: Läckra kolabullar med dulche-de-leche-fyllning! | Alla goda ting
Riktigt god sås ett alternativt sätt att göra på om man inte har flera timmar på sig är annars att öppna burken och hälla innehållet i en kastrul som man sedan värmer upp under snabb och konstant omrörning. Resultatet blev då samma som kokning tre timmar för mig men det kräver att man är uppmärksam så att det inte bränner fast.
Provade att koka mjölken under omrörning, blev inte alls samma sak, blev dock goda kolor när det kallnat:-)
Hej när man har kokat burken hur länge kan man förvara den då och håller konsistensen hur länge som helst?
Hej har en fråga om man kokar mjölken ca 2 timmar blir de en lös kola kan denna snvändas istället för ljussirap då de inte finns på min del av jordklotet
Hejsan!
Efter två timmar så brukar jag kunna använda den som en kolasås och rätt lagom i konsistensen. Dessvärre vet jag inte om det fungerar att använda istället för sirap…
Ha de fint!
Hej Köpte 2 burkar kondensesad mjölk, före jul. Datum ej utgått. Kokade första burken 2,5 timmar. Då jag öppnade den var denna helt rinnande. Kokade nästa burk 3tmmar. den vart lika dan! Vad hände? har sedan igen idag köpt ytterligare en ny, då fungerade det, jättefin kolasås. Kan det varit något fel på de jag köpte tidigare? Har någon varit ute för detta?
Undrande.
Gudrun, var det sötad kondenserad mjölk? En kompis råkade köpa osötad en gång och den blev bara rinnig!
Hej , vill kommentera tiden för att koka burken , tycker att 3 eller 4 timmar är det lite för mycket tycker jag, det räcker med 2 timmar , annars konsistensen blir för hård och mörk brun , dessutom smaken förändras , det är vad jag har erfarit i alla fall ,har vuxit upp med den här , och mina tårtor blir smaskiga , ananas gör det oemotståndligt, ha en bra dag.
Blev inspirerad av denna tråd. Tyckte dock att 4 timmars koktid var lång tid så jag
tog helt enkelt och testade i tryckkokare. Efter 2 timmar blev den fast som gelé.
Nästa gång skall jag testa med 1 timme. Smaken var det inget fel på. Färgen var också tilltalande.
Pingback: Kolakladdkaka med kondenserad/karamelliserad mjölk – Alla goda ting
Pingback: Dulche-de-leche-cookies – ljuvliga kolakakor! – Alla goda ting
Pingback: Knapriga chokladcookies med kola! Baka med kondenserad mjölk! – Alla goda ting
Pingback: Läckra mördegskakor med kolasås och choklad – baka med kondenserad mjölk! – Alla goda ting