Hallå hallå!
Nu blir det gratängdags! En härlig grönsaksgratäng serverades här hemma igår och denna funkar fint till i princip vilket protein som helst. Jag serverade den till kalkon och det smakade utmärkt.
Gratängen är mycket enkel och är lätt att variera efter tycke och smak. Att tillsätta lite pressad vitlök, lite örter eller någon annan god smak ner i ”gräddblandningen” gör den lätt att anpassa från gång till gång.
Det är en snabbgratäng som bara kräver runt 15-20 minuter i ugnen, praktiskt och smidigt. Äter du LCHF-kost är detta en mycket bra gratäng.
Eftersom att det är ägg i gratängen så blir den lite fastare i konsistensen är en gratäng som är baserad på endast grädde. Detta gör att denna gratäng passar fint med en sås.
Broccoligratäng (4 personer)
500 gram färsk eller fryst broccoli
1,5 dl grädde
2 dl riven ost
2 ägg
Salt, peppar och eventuellt någon örtkrydda
Eventuellt pressad vitlök
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.
Dela broccolin i mindre bitar och koka den så att den nästan är färdig. Blanda ihop ost, grädde, ägg och kryddor. Lägg den kokta broccolin i en ugnsfast form och häll över gräddblandnigen. Gratinera i ca 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Koka broccolin och lägg i en ugnfast form. Häll över gräddblandningen och gratinera i ca 15-12o minuter.
Servera gratängen med valfritt tillbehör och gärna en god sås ock sallad.
Pingback: Kalkongryta med dragon, dijonsenap och dragon – snabblagat och väldigt gott! | Alla goda ting
Hej!
Matgrädde eller vispgrädde?
Tack för svaret
Hej,
Jag använde vispgrädde, men matgrädde går säkert fint det med!
/Hannah
Den var jätte god efter att jag precis lagat den. Du verkar ha flera goda rätter, så ska absolut kika in igen. Tack! 🙂
Jättegod, naturligtvis riktig 40%ig grädde!
Kan man slänga in lite tärnad bacon i denna? 🙂
verkligen JÄTTEGOTT!!!
jättregott
jag helen jättregott prova lite senare,,
Så vansinnigt gott med riven Cheddar och 1-2 pressad vitlöksklyfta! Men jag föredrar matlagningsgrädde framför vispgrädde.
Tack för många bra tips och recept!
Så supergod!! Lagat den säkert 20 ggr nu och hittat perfekt ostkombination – 1dl ”vanlig” och 1/2dl dansk, stark ”stinkost”.