Underbar Rocky Road-kladdkaka – med kola, dumle, nötter och sega marschmallows! 1


IMG_1153

Hej på er allihop!

Vi hade trevliga vänner på besök i fredags, jättemysigt! Vädret var underbart, grillen gick varm både till lunch och middag och vi hann med en himla massa saker. Superskönt!

Vi åt en härlig grillmiddag med diverse kött, vitlöksdoftande potatis i foliepaket och smaskiga såser och vi avslutade med en fantaaaastisk dessert! Jag vet att ni är många som tycker om kladdkakor och nu finns det ännu en att lägga till samlingen. Den här bara måste ni testa!

Detta är utan tvekan en av de bästa kladdkakor jag ätit! Själva kladdkakan är perfekt kladdig med god chokladsmak och fin konsistens, och toppingen är gudomlig. En egenihopkokad kolasås hälls över kladdkakan och den toppas sedan med salta cashewnötter. gröna pistagenötter, hackad dumlekola och sega marshmallows. En kladdkaka med Rocky Road-topping helt enkelt.

Servera kakan med vispad grädde. Mums! Kakan är väldigt mäktig, och stundtals väldigt söt, men de salta nötterna bryter av fint och marshmallowsen ger en seghet som passar fint ihop med de övriga ingredienserna till toppingen..

Kladdig kladdkaka med Rocky Road-topping (en kaka i springform)

150 gram normalsaltat smör
3 dl strösocker
3 hela ägg
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
3 1/2 dl vetemjöl

Kolasås

3/4 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
30 gram smör

Topping

1 dl salta cashewnötter
1 dl skalade pistagenötter
2 dl minimarshmallows (eller stora som du klipper i bitar)
12 st dumlekolor, delade på mitten

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj kanterna på en springform och klä botten med bakplåtspapper.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg ock socker poröst med elvisp, någon minut eller två. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd om försiktigt och tillsätt smöret. Vänd runt till en jämn smet och häll denna i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Jag gräddade min i 12,5 minuter. Låt kakan svalna och förvara i kylskåp.

Kolasåsen kokar du lätt ihop själv. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda på medelvärme i ca 8 minuter. Häll kolasåsen på den kalla kakan och toppa med nötter, Dumle och marshmallows. Låt stå i kyl till servering, ta ev fram kakan 15 minuter innan det är dags att äta.

IMG_0945

Vispa ägg och socker pösigt.

IMG_0971

Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och tillsätt smöret. Vänd om till en jämn smet. Grädda kakan enligt anvisningar och låt den svalna.

IMG_1108

Blanda ihop alla ingredienser till kolasmeten i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Häll såsen över den kalla kakan.

IMG_1137

Toppa kakan med Dumle, nötter och marshmallows. Servera gärna lite kyld och med vispad grädde.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Underbar Rocky Road-kladdkaka – med kola, dumle, nötter och sega marschmallows!